«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Πολιτικές οι ευθύνες για την τραγωδία
Σάββατο 14 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Οι πυροσβέστες θρηνούν για το χαμό των συναδέλφων τους (φωτ. από τη Σκιάθο)
Τα συλλυπητήριά της για το χαμό των «τριών νέων συμβασιούχων συναδέλφων στην Κρήτη», εξέφρασε χτες η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), ευχόμενη παράλληλα καλή ανάρρωση στον άλλο «συνάδελφο που υπέστη εγκαύματα κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ επισημαίνει πως η ουσία του προβλήματος είναι καθαρά πολιτική και ότι κάθε προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας αυτής είναι φαρισαϊσμός. Οπως τονίζει συγκεκριμένα, είναι «προκλητικό ακόμα και μετά το τελευταίο αυτό τραγικό συμβάν, να κρύβουμε την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την ένταση της εκμετάλλευσης των συμβασιούχων συναδέλφων μας μέσω του θεσμού της εποχικότητας, παρόλο που θα μπορούσαν να καλύψουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, πραγματικά οργανικά κενά».

Επίσης, χαρακτηρίζει «στρουθοκαμηλισμό και προσβολή» από πλευράς συνδικαλιστικών παρατάξεων, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες το να μιλούν για «ήρωες νεκρούς», όταν «διαπιστώνονται... τρύπες στην εκπαίδευση, στον εξοπλισμό, στην οργανική δύναμη, στη διάθεση ανά τις υπηρεσίες επιστημονικού προσωπικού, όπως για παράδειγμα είναι οι δασολόγοι».

Στην ανακοίνωση μπαίνουν τα εξής ερωτήματα: «Ποιος μπορεί με σοβαρότητα να ισχυριστεί ότι στις δασικές πυρκαγιές ο πυροσβέστης και πολύ περισσότερο ο συμβασιούχος συνάδελφός μας έχει ουσιαστικό προστατευτικό εξοπλισμό; Ποιος είναι αυτός που θα παραδεχτεί αρτιότητα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης πάνω στις δασικές πυρκαγιές στο σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού; Ποιος είναι αυτός που θα κλείσει τα μάτια του μπροστά στα πάνω από 4.000 οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος; Ποιος είναι αυτός που δεν ξέρει τον υπηρεσιακό βίο διάφορων γυρολόγων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας απόστρατων αξιωματικών που μιλούν με παρρησία τάχα περί παντός επιστητού με την επίκληση της ανύπαρκτης ή τουλάχιστον αμφιλεγόμενης εμπειρίας τους;».

Τέλος, επισημαίνει: «Μόνο η οργανωμένη πάλη και η συμπόρευσή μας με το υπόλοιπο εργατοϋπαλληλικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πυροσβέστες, με αντάλλαγμα πολλές φορές και την ίδια τους τη ζωή».