ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κατέληξαν στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τη συναίνεση της ΝΔ για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, ζητά το ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή από κοινού με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και με αντικείμενο την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά την άποψη του Κ. Σημίτη, όπως τη μετέφερε μετά την πολύωρη συνεδρίαση ο Δ. Ρέππας, η Αναθεώρηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση» που έχει γίνει από το '75.

Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε σε κάποιες ενότητες για τις οποίες προωθεί την αναθεώρησή τους το ΠΑΣΟΚ (η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο). Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν:

α) Τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «συναινετική αντιμετώπιση» και θα εισηγηθεί την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές. Η εκλογή του Προέδρου θα γίνεται με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στις οποίες θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Για να περάσει η θέση αυτή απαιτείται η συμφωνία της ΝΔ, την οποία κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να «αλλάξει θέση», δεδομένου ότι η Ρηγίλλης έχει απαντήσει αρνητικά.

β)Την προσαρμογή του Συντάγματος και «των συνταγματικών θεμελίων» της χώρας «στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Δ. Ρέππας δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις...

γ)Τον εκλογικό νόμο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου, να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

δ) Τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των υποψηφίων βουλευτών. Τα κωλύματα αναφέρονται στους υποψήφιους, σ' αυτούς δηλαδή τους πολίτες που έχουν κώλυμα εκλογιμότητας, ενώ τα ασυμβίβαστα αναφέρονται στους βουλευτές.

ε) Την «αναδιοργάνωση» των λειτουργιών της Βουλής. Συγκεκριμένα προωθείται η ψήφιση νομοσχεδίων από τις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές εφόσον όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμφωνούν. Εάν - κατά τον Δ.Ρέππα - διατυπώνονται αντιρρήσεις από κάποιο κόμμα, τότε θα δίνεται η δυνατότητα μιας πολιτικού χαρακτήρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς όμως να γίνεται κατ' άρθρο συζήτηση. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των νομοσχεδίων, εκτός εκείνων που έχουν θεσμικό χαρακτήρα ή αφορούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

στ) Την κατοχύρωση δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

ζ) Τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Οπως είπε ο Δ.Ρέππας κατοχυρώνεται συνταγματικά το...«πνεύμα, η βασική φιλοσοφία που διέπει το Ν. 2190» (νόμος Πεπονή).

η) Την εκλογή δικαστικής εξουσίας. Θα υπάρχει ένα σώμα προεπιλογής, αλλά την τελική απόφαση θα συνεχίσει να τη λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης «θα αντιμετωπιστούν», όπως ισχυρίστηκε ο Δ. Ρέππας και τα θέματα... διαφάνειας στο δημόσιο βίο, «ιδιαιτέρως στα ΜΜΕ και τα προβλήματα συγκέντρωσης δύναμης. Η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα τα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σημασία και επιμέλεια», πρόσθεσε...

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αναθεώρηση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ίσως και πριν το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός των αναθεωρητέων διατάξεων που ξεπερνούν τις 100, θα ψηφιστεί με 151 ψήφους ενώ υπάρχουν και 7 διατάξεις (μεταξύ των οποίων εκείνη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) που για να αναθεωρηθούν απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι.