ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
Στις φλόγες ο Υμηττός

Κάηκαν δεκάδες στρέμματα δάσους. Καταγγελίες για εμπρησμό από κατοίκους της περιοχής. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεκδικούν εδώ και χρόνια τμήματα του βουνού

Τρίτη 17 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά
Μετά την Πάρνηθα ήρθε χτες και η σειρά του Υμηττού. Ενα βουνό που πολιορκείται ήδη από το τσιμέντο, αλλά και από μεγαλοκαταπατητές, μεγαλοεργολάβους που το βλέπουν ως «φιλέτο», έτοιμο να το κατασπαράξουν, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε περιοχές του Υμηττού είχαν σημειωθεί πυρκαγιές το 1998, το 2000 και το 2001 και στη συνέχεια πολλές από τις καμένες εκτάσεις ...αξιοποιήθηκαν οικιστικά.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες γύρω στις 3 το μεσημέρι, πάνω από τις περιοχές της Καισαριανής και του Καρέα. Οι φλόγες πέρασαν και στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη και απείλησαν σπίτια στον Καρέα και τον Βύρωνα, από τα οποία έφθασαν σε απόσταση λίγων μέτρων. Κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές προσπάθησαν να απωθήσουν τη φωτιά στη λεωφόρο Καρέα με κλαδιά και μάνικες. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε για αρκετή ώρα στη λεωφόρο Κατεχάκη στο κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας από τη διασταύρωση προς την Καισαριανή και το ανερχόμενο από την οδό Πίνδου. Οι οδηγοί που κινούνταν στην Αττική Οδό οδηγούνταν υποχρεωτικά προς τη Μεσογείων από την έξοδο της Κατεχάκη.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τα μέτωπα της φωτιάς είχαν φτάσει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα. Το ένα έκαιγε κοντά στο στρατόπεδο Σακέττα και το άλλο κοντά στον οικισμό του Καρέα.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα και 22 υδροφόρες επιχείρησαν να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους ήταν δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων. Τρεις πυροσβέστες κι ένας εθελοντής αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ άλλοι 15 πολίτες στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα με αναπνευστικά προβλήματα.

Eurokinissi

Η κυκλοφορία στην Κατεχάκη διακόπηκε για αρκετή ώρα
Από τις πέντε το απόγευμα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα κατάφερναν σύντομα να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, ωστόσο οι πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης έως οκτώ μποφόρ προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά στις 5.50' το απόγευμα, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κατεχάκη αποκαταστάθηκε στις 6.50' το απόγευμα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών Αττικής, Δ. Ζέρβας, έκανε λόγο για εμπρησμό. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά ακούστηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από τρία σημεία. Το ένα από το δάσος Καισαριανής, το άλλο από τον Καρέα και το τρίτο κοντά στο Βύρωνα. Στην Καισαριανή βρέθηκαν φωτοβολίδες, ενώ υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν δίκυκλο χωρίς πινακίδες να κινείται ύποπτα στο δάσος.

Διαχρονική καταστροφή και διεκδικήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον Υμηττό είναι η δυτική περιφερειακή λεωφόρος (τμήμα της Αττικής Οδού). Η κατασκευή της έγινε με τρόπο τέτοιο που καταστράφηκε ένα μέρος του δάσους του Υμηττού με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιπλέον, άνοιξε το δρόμο για εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς ζωνών προστασίας του βουνού, ενώ με την επέκτασή της ανατολικά και την ένωσή της με τη Λ. Ποσειδώνος είναι ορατός ο κίνδυνος να εμπορευματοποιηθούν τμήματά του.

Εξάλλου, οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούν 15.000 στρέμματα του Υμηττού, 6.000 από τα οποία βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και του Αλίμου. Παράλληλα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της Εκκλησίας να τσιμεντοποιήσει δασική έκταση γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Καισαριανή.