Φοβού τους Δαναούς...
Κυριακή 22 Ιούλη 2007

Πρόβα στο «Ωχ, τα νεφρά μου»
Το έργο «Ωχ τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου ανεβαίνει στις 25/7 (9μμ), στο θέατρο «Πέτρας», στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από τον εταιρικό θίασο του ΣΕΗ «Βήματα». Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος έδωσε σάρκα και οστά σε έναν κόσμο παραγνωρισμένο, κυνηγημένο από το σύστημα και τις σαθρές αξίες του. Οι άνθρωποι του περιθωρίου έγιναν θέμα, πήραν το «αίμα» τους πίσω μέσα από την πολιτική γραφή του.

«Ο Μπούλης και ο Μητσάρας», λέει ο Αντώνης Ξένος, που αναμετράται για τρίτη φορά με αυτό το έργο, «δύο πένητες, παραγκωνισμένοι στις παρυφές της πόλης, εντός άθλιου καταλύματος δέχονται μιαν αναπάντεχη επίσκεψη ενός οικονομικά εύρωστου μεσήλικα, ο οποίος από το πουθενά έρχεται να "μοιράσει" δώρα και ταξίδια στους δυο φίλους με περισσή "ανιδιοτέλεια", ώσπου να αποδειχθεί το αντίθετο. Μια καλοστημένη πλεκτάνη, ένα οργανωμένο "έγκλημα" συντελείται με τη βίαιη προσαγωγή των φουκαράδων βιοπαλαιστών στο νοσοκομείο για την αφαίρεση των ...νεφρών τους».

«Μπορεί το έργο», συνεχίζει ο Αντώνης Ξένος, «να πραγματεύεται ένα τραγικό γεγονός, αλλά ο συγγραφέας λυτρώνει τον θεατή μέσα από τα έντονα κωμικά στοιχεία. Υπάρχει παράλληλα ένας έντονος κοινωνικός προβληματισμός για τους εισβολείς στη ζωή μας. Και είναι πάρα πολλοί οι εισβολείς και πολύ λιγότεροι οι αμυνόμενοι σε κάθε είδους εισβολή. Και πρέπει να γίνουν περισσότεροι οι αμυνόμενοι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι παραδίδονται πολύ εύκολα στους "εισβολείς" γιατί είναι τόσο δυνατοί και με ισχυρά μέσα, που εξουδετερώνουν το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου. Και οι πιο επικίνδυνοι είναι οι αόρατοι εισβολείς. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να αντισταθούμε σ' αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν».

Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Γερασιμίδου, τα σκηνικά - κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη. Εκτός από τον Αντώνη Ξένο, παίζουν επίσης: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κατερίνα Μάντζιου και Νίκος Ορφανός. Η παράσταση θα περιοδεύσει σε πολλά φεστιβάλ, εντός και εκτός Αττικής.