ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Πρωταγωνιστούν στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007

Με συγκεκριμένες ενέργειες, οι δήμοι της Ικαρίας, απαιτούν ουσιαστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Με διαρκή ενημέρωση των εργαζομένων της περιοχής, ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και πίεση στους αρμόδιους φορείς και υπουργεία, οι δήμοι της Ικαρίας απαιτούν ουσιαστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνοντας, παράλληλα και μια σειρά από μέτρα. Οι τρεις δήμοι, Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών - που οι δημοτικές τους αρχές υποστηρίζονται από τις αγωνιστικές δυνάμεις συνεργασίας - με τις αλλεπάλληλες ενέργειές τους, αναδεικνύουν όχι μόνο την ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από τους ΟΤΑ, αλλά κύρια, την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει αυτή η διεκδίκηση, για να λυθεί το οξυμένο αυτό πρόβλημα, σε όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ηδη, από το δεύτερο 15ήμερο του περασμένου Νοέμβρη, οι τρεις δήμοι, πραγματοποίησαν δύο συνελεύσεις με τη συμμετοχή τόσο των τοπικών μαζικών φορέων όσο και με άλλους συναρμόδιους φορείς. Εκεί, ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), ενώ επιπλέον, διαμόρφωσαν αγωνιστικό πλαίσιο, με το οποίο, δημοτικές αρχές και εργαζόμενοι διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα. Αναλυτικά:

Αδιαφορία από κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Οι τρεις δήμοι απευθύνθηκαν στους ΟΤΑ Β. Αιγαίου, προχωρώντας σε πρόταση συντονισμού, όλων των δήμων. Η πρόταση έγινε τον Ιούνη του 2005, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Β. Αιγαίου. Οι δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αδιαφόρησαν.

Ωστόσο, οι αγωνιστικές δημοτικές αρχές δεν έμειναν μόνο σε αυτές τις ενέργειες. Το Μάρτη του 2007, απευθύνθηκαν με σχετική επιστολή στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Σε αυτήν, ζητούν χρηματοδότηση, με σκοπό τη δημιουργία δικτύου συγκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών και προώθησής τους σε κεντρική μονάδα, ύψους 250.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, θα αγοραστούν ένα όχημα μεταφοράς - συμπίεσης 10 τόνων, τρεις δεματοποιητές και κάδοι ανακύκλωσης.

Το αίτημα επαναλήφθηκε στα υπουργεία, δύο μήνες αργότερα. Η κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να κωφεύει...