ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ
Το «φιλέτο» του Ιππόδρομου στο πιάτο του κεφαλαίου

Με εύηχες προφάσεις, παραδόθηκε για εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Πέμπτη 19 Ιούλη 2007

Το Φαληρικό Δέλτα
Με τυμπανοκρουσίες και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από το έγκλημα, η κυβέρνηση παραδίδει βορά στο μεγάλο - εφοπλιστικό αυτή τη φορά - κεφάλαιο άλλα 200 στρέμματα αττικής γης - φιλέτο, προκειμένου να κερδοσκοπήσει από την εμπορευματοποίησή τους. Κι όλα αυτά, ενώ ο δασικός πλούτος της χώρας καίγεται μέρα με τη μέρα με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να διεκδικούν τη δημόσια γη. Ετσι, άλλος ένας ελεύθερος χώρος παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο για χρήση και εκμετάλλευση.

Χτες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και επισκέφτηκαν τον παλιό Ιππόδρομο, στο Φάληρο, όπου οι ιδιώτες θα δημιουργήσουν - όπως διαφημίζουν - «Εκπαιδευτικό - Πολιτιστικό Πάρκο», ενώ εντός αυτού θα ανεγερθούν η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Είχε προηγηθεί τον Ιούνη η υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης και ιδρύματος σχετικού «Μνημονίου Συνεργασίας». Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Νιάρχους.

Η πραγματικότητα είναι ότι δρομολογούν ένα νέο διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Παραδίδουν στο «Ιδρυμα Νιάρχου» δημόσια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια και είναι ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας. Επιπλέον, του εκχωρούν τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, συνεχίζοντας την πολιτική του δικομματισμού για παράδοση της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο. Ο,τι έγινε δηλαδή κι από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το «Μέγαρο Μουσικής» του «Ιδρύματος Λαμπράκη» και το τσιμεντοποιημένο πλέον, Πάρκο Ελευθερίας.

Οπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του, ήδη από τις 12 Ιούνη 2007, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «το πόσο μεγάλη είναι η απάτη που επιχειρείται προκειμένου να ξεγελαστεί ο λαός του Λεκανοπεδίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η συμφωνία κυβέρνησης - "Ιδρύματος" δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και παραμένουν άγνωστοι οι όροι της συμφωνίας».

Να σημειωθεί και το γεγονός ότι ενώ γενικά στην Αθήνα η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μόλις που φτάνει τα 2 τ.μ., στην Καλλιθέα αγγίζει το μηδέν. Ελέω Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κύκλωσαν την παραλία της, θέλοντας να δημιουργήσουν τη «Ριβιέρα της Αθήνας», με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Ο μόνος χώρος που απέμεινε ελεύθερος είναι ο Ιππόδρομος, που κι αυτός απειλείται πλέον με τσιμεντοποίηση. Τι κι αν ο λαός της Καλλιθέας επί δεκαετίες πάλευε για την απομάκρυνση του τζόγου και για τη δημιουργία εκεί ενός δημόσιου χώρου πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού και ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η τσιμεντοποίηση δρομολογείται με ευθύνη και της δημοτικής αρχής (εκλεγμένης με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) αφού αποδέχτηκε από τα 230 στρέμματα, να παραχωρηθούν στο δήμο μόλις τα 28, κι όλα τα υπόλοιπα να παραδοθούν στο εφοπλιστικό ίδρυμα για να φορτώσει την περιοχή με άλλα 56.000 τ.μ. τσιμέντου.

Αποδεικνύεται ότι στις σημερινές συνθήκες η γη ως εμπόρευμα είναι πολύ κερδοφόρα για να μείνει δημόσια και ελεύθερη. Να μην παραχωρηθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους από το κράτος τους, προκειμένου να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν. Να διεκδικήσουν συνολικά το Φαληρικό Δέλτα να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής, χωρίς να εκχωρηθεί σπιθαμή σε ιδιώτες. Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο εκσυγχρονισμός και η διαμόρφωση νέων υποδομών τους, πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Η αδιαφορία που επιδεικνύουν για την τύχη τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι συνειδητή για να δικαιολογηθεί η παράδοση των χώρων στο κεφάλαιο.