ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Προαναγγελθείσα αεροπορική τραγωδία
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007

Associated Press

Τα σωστικά συνεργεία συγκεντρώνουν τους νεκρούς
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Το μακάβριο έργο της έρευνας και ανάσυρσης των νεκρών συνεχίζεται στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Μάρκο Μπόλο, της ΤΑΜ, της εταιρείας όπου ανήκε το αεροσκάφος της πτήσης TAM 3054, που προσέκρουσε σε κτίριο του αεροδρομίου του Σάο Πάολο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, ανακοίνωσε επισήμως το αναμενόμενο: Και οι 186 επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Τρεις εργάτες, που βρίσκονταν στο κτίριο όπου στεγαζόταν σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων, είναι νεκροί και αγνοείται η τύχη άλλων πέντε. Ο τελικός απολογισμός ίσως φτάσει τους 200 νεκρούς, αν υπολογιστούν και τα θύματα στο έδαφος. Την ίδια στιγμή αποκαλυπτικό βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου του Σάο Πάολο προξενεί πλείστα ερωτήματα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, της χειρότερης στα χρονικά της Βραζιλίας.

Το βίντεο, που μετέδωσε το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο «TV Globo», δείχνει ότι το μοιραίο αεροσκάφος διέσχισε το διάδρομο σε τρία δευτερόλεπτα, αντί των έντεκα που απαιτούνται για μία ομαλή προσγείωση.

Συγκεκριμένα, το βίντεο που, σύμφωνα με το «TV Globo» προέρχεται από την πολεμική αεροπορία, δείχνει ότι ένα αεροσκάφος, που προσγειώθηκε νωρίτερα, κάλυψε το διάδρομο σε έντεκα δευτερόλεπτα, ενώ το μοιραίο αεροσκάφος κάλυψε την ίδια απόσταση σε μόλις τρία δευτερόλεπτα. Εντούτοις, το αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο έχει ιστορικό παρόμοιων περιστατικών με αεροπλάνα να εκτρέπονται του κεντρικού διαδρόμου.

Ο λόγος για τον οποίο το αεροσκάφος εξετράπη της πορείας του και ολίσθησε στο διάδρομο ήδη αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών. Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους βρέθηκε και απεστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση στη Βραζιλία ζητεί τις παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας Βαλντίρ Πίρες, των υπευθύνων της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ANAC και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας «Infraero» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Την ευθύνη για την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα έχει η πολεμική αεροπορία.

Ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας τόνιζαν πως ο κύριος διάδρομος είχε ανακατασκευαστεί προσφάτως, αλλά δεν είχε εγκατασταθεί το σύστημα απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα η προσγείωση σε έναν ανέτοιμο διάδρομο να ισοδυναμεί με δολοφονία, ενώ για προαναγγελθείσα τραγωδία έκαναν λόγο οι συγγενείς των θυμάτων.