ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε στα βήματά της

Την Πέμπτη 26 Ιούλη, στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, στις 7.30 το απόγευμα, η εκδήλωση τιμής

Παρασκευή 20 Ιούλη 2007

Εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου διοργανώνουν την επόμενη Πέμπτη 26 Ιούλη η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, καλώντας τους εργαζόμενους και τους νεολαίους να πάρουν μαζικά μέρος. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός) στις 7.30 μ.μ.

Στο μέρος αυτό 27 χρόνια πριν, στις 28 Ιούλη 1980, η 21χρονη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ΚΝίτισσα και φοιτήτρια της Παντείου, μαζί με συντρόφους της από την Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟΑ πραγματοποιούσαν εξόρμηση στους εργαζόμενους με θέμα τη λιτότητα, την ανεργία, τις απολύσεις. Ομως η εργοδοσία έδωσε σαφείς εντολές: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο». Τα πούλμαν, που μετέφεραν τους εργάτες που σχόλαγαν, βγαίνουν από την πύλη με ταχύτητα. Ενα από αυτά χτυπά την Σωτηρία. Η 21χρονη ΚΝίτισσα δολοφονείται κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου που έτρεχε προς το έγκλημα, εκτελώντας τις εντολές της εργοδοσίας.

Η ΟΕΚΙΔΕ, το Συνδικάτο και ο Σύλλογος Φοιτητών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου κλιμακώνουν την επίθεση με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Παίρνουν μέτρα που στοχεύουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτά τα μέτρα και τον ευρωμονόδρομο, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Βασικά στηρίγματα αυτής της πολιτικής είναι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τονίζεται στην ανακοίνωση, η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει για την αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες με προοπτική. «Αυτό το δρόμο, καταλήγουν, διάλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και εμείς, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της εκπροσώπων».