Η ελιά εμπνέει...
Σάββατο 21 Ιούλη 2007

Εργο του Κώστα Γρηγοριάδη
«13 σκιτσογράφοι εμπνέονται από την ελιά». Μ' αυτόν τον τίτλο, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο κατάλογος - λεύκωμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δεκατριών γνωστών σκιτσογράφων. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «2006. Ετος ελιάς και ελαιολάδου». Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν σκίτσα τους οι: Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Πάνος Μαραγκός, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Θανάσης Πέτρου - Παναγιώτης Κούστας, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χερουβείμ και ο Soloup.

Οι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν, παρουσιάζουν μέσα από τα σκίτσα τους μία διαφορετική εκδοχή και όψη της ελιάς. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία τους αποτελούν η λογοτεχνία, η μυθολογία, οι εικαστικές τέχνες, το φυσικό περιβάλλον, η διατροφή και τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά. Επίσης, το ιερό αυτό δέντρο έχει συνδεθεί με τους αθλητικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και με την ειρήνη. Κάθε καλλιτέχνης, κάθε σκιτσογράφος, καταθέτει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, την αντίληψή του για τη διαχρονική παρουσία της ελιάς στον ελληνικό κόσμο, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις μέρες μας. Με χιούμορ και ευαισθησία οι δεκατρείς σκιτσογράφοι αναδεικνύουν την ελιά ως στοιχείο του ελληνικού μεσογειακού τοπίου και της ελληνικής ιστορίας.

Σημειώνουμε ότι το έργο της ζωγράφου Χριστίνας Νάκου πήρε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό λογότυπου με θέμα «Ο Πολιτισμός της Ελιάς». Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε το Δεκέμβρη του 2006, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «2006. Ετος Ελιάς και Ελαιολάδου».



Εργο του Βασίλη Παπαγεωργίου