Τιμές «παλατιού» για ένα δωμάτιο
Κυριακή 22 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Τιμές «παλατιού» για ένα δωμάτιο, τιμές «κρουαζιέρας» για σαπάκια και οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια πάνε περίπατο. Με λίγα λόγια, διακοπές για λίγους, αλλά και διακοπές για λίγο, καθώς 1,5 εκατομμύριο Ελληνες (18,7%) θα περιοριστούν σε μία μόλις εβδομάδα διακοπών και πάνω από 400.000 παιδιά δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν λίγες μέρες διακοπές. Μια πολύ μεγάλη μερίδα της νεολαίας δε θα μπορέσει να κάνει καθόλου διακοπές ή θα τις συνδυάσει με δουλιά. Με μερική απασχόληση, ωρομίσθια, μαύρη εργασία, στα νησιά, σε μπαρ, σε καφετέριες, σε δωμάτια και ξενοδοχεία.

Την ίδια περίοδο κάποιοι βγάζουν αμύθητα κέρδη, καθώς οι τιμές στις ακτοπλοϊκές γραμμές αυξάνουν κατά βούληση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κέρδη τριών ναυτιλιακών εταιρειών:

Και αντίστοιχα έκαναν αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 114,8% η πρώτη και 24,4% η δεύτερη και η τρίτη 13,1%. Και δε φτάνει μόνο αυτό, το 2006 οι εφοπλιστές πήραν επιδοτήσεις 55 εκατομμυρίων ευρώ!

Είχαν προειδοποιήσει οι ναυτεργάτες

Πρώτοι οι ναυτεργάτες είχαν προειδοποιήσει για όσα θα επακολουθήσουν με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Να σημειωθεί ότι από το 2001 έως το 2006 τα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 250%, ενώ μόνο τον Ιούνη του 2007 αυξήθηκαν κατά 20%. Ομως, περίπατο πάει και η ασφάλεια χιλιάδων ζωών, αφού με την απελευθέρωση της ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων επανεντάχθηκαν στον ακτοπλοϊκό στόλο και όσα υπερήλικα πλοία είχαν αποσυρθεί. Και δεν είναι μόνο η Ναυτεργατική Ζώνη στο Πέραμα που μαρτυρά ότι η άρχουσα τάξη έχει φτηνύνει την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του εργάτη. Αξίζει κανείς να θυμηθεί το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» πριν 7 χρόνια που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους.

Οσο για τα κέρδη των ξενοδόχων «πετούν στα ύψη» κι αυτά, καθώς οι τιμές, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, εκτοξεύονται. Για ένα ψευτοδωμάτιο η τιμή ξεκινάει από 60 ευρώ και ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν ίλιγγο και μόνο στο άκουσμά τους.

Είναι φανερό ότι η αντιδραστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χτυπά αλυσιδωτά κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα. Γιατί και το δικαίωμα στην αναψυχή είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, η ασφάλιση. Και δεν είναι ανεξάρτητη η αφαίρεση του δικαιώματος στις διακοπές από την επίθεση που δέχεται η νεολαία, από την επίθεση που θα δεχτεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, είτε η κυβέρνηση είναι μπλε, είτε πράσινη. Ηδη, τους τελευταίους μήνες, τα διεθνή επιτελεία της πλουτοκρατίας (ΟΟΣΑ, Κομισιόν), που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, έδωσαν εντολή να επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την απλήρωτη δουλιά, τους ωρομίσθιους, τους εργαζόμενους με το κομμάτι ή το δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η πολιτική που ευθύνεται για την «ποιότητα» ζωής των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι άχρωμη. Είναι η ίδια πολιτική που στερεί και περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο. Ρίχνει στάχτη στα μάτια με αυξήσεις των 77 λεπτών σε μισθούς ανέχειας. Σε κάνει να ασφυκτιάς στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, στους εργασιακούς χώρους. Είναι η ίδια που χρόνο με το χρόνο ορθώνει ταξικούς φραγμούς ακόμη και στην ξεκούραση.