ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Το «κύκλωμα» του εγκλήματος
Κυριακή 22 Ιούλη 2007

Μεταλλεργάτες στο μεροκάματο
Τη ζωή δύο ακόμα εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης άρπαξε στις 16 Ιούλη το δολοφονικό χέρι εφοπλιστών και μεγαλεργοδοτών. Οι δύο εργάτες έγιναν παρανάλωμα μέσα στο «γκαζωμένο» τάνκι του δεξαμενόπλοιου «AILSA CRAIG». Στο όνομα του «γρήγορα», γιατί ο «χρόνος είναι χρήμα», εφοπλιστής και εργολάβος, τους κατέβασαν σε ακαθάριστη δεξαμενή. Επαιξαν με τη ζωή των εργατών, με αποτέλεσμα να ματώσει ξανά η Ζώνη, να χάσει η εργατική τάξη άλλα δύο παιδιά της και δύο ακόμα οικογένειες να ντυθούν στα μαύρα.

Οι θάνατοι στη Ζώνη είναι καθαρά εγκλήματα ενός κυκλώματος που ξεκινάει από τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεργολάβους, τα «τσιράκια» τους μέσα στη Ζώνη όπως είναι οι Τεχνικοί Ασφαλείας και οι αρμόδιες αρχές και φτάνει μέχρι τη Βουλή και στο Μαξίμου. Εκεί που εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά προσθέτουν ένα ακόμα εκτρωματικό νομοθέτημα στο σιδερένιο πλέγμα που έχουν φτιάξει για να προστατεύουν την εργοδοτική ασυδοσία, για να καλύπτουν τα αφεντικά τους, τους εφοπλιστές και άλλους.

Ταυτόχρονα, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στα ταξικά σωματεία της Ζώνης που με τους αγώνες τους βάζουν εμπόδια στην ασυδοσία και διεκδικούν από το δικαίωμά τους στην εργασία με αμοιβή που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, μέχρι την προστασία της ζωή τους.

Το τελευταίο νομοθετικό έκτρωμα των υπαλλήλων των εφοπλιστών, ψηφίστηκε στη Βουλή στις 13 Μάρτη και αφορά το Μητρώο Επιχειρήσεων της Ζώνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο πρόσφορο έδαφος που της έστρωσε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, προβλέπει ότι θα δίνεται άδεια επιχείρησης ακόμα και στον κάθε τυχάρπαστο που θα 'χει μια «τσιμπίδα». Και αν «φάει» και κανέναν εργάτη άντε να τον βρεις. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση για το χτύπημα του όποιου εργατικού ελέγχου είναι δυνατός μέσα στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή, τη διάλυση των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα καράβια.

Eurokinissi

Εκατοντάδες εργάτες της Ζώνης έσπευσαν έξω από το γκαζάδικο «Ailsa Craig» που έγινε ο τάφος για τους δύο συναδέλφους τους
Είναι ώρα, επομένως, οι εργάτες της Ζώνης να κάνουν τα κουμάντα τους. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, 4 μέρες μετά το διπλό φονικό, επισκέφτηκε τη Ζώνη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θέτοντας στους εργαζόμενους τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Ξεκαθάρισε ότι το έγκλημα έχει τους φυσικούς αυτουργούς εφοπλιστές, επιχειρηματίες, αλλά έχει και τους πολιτικούς που «οπλίζουν» το χέρι των εφοπλιστών. Και γι' αυτό πρέπει «να πληρώσουν».

Δεν μπορεί ο εργάτης της Ζώνης από τη μια, με τα ταξικά σωματεία μαζί με τους κομμουνιστές συνδικαλιστές, να αγωνίζεται σκληρά για ανθρώπινη δουλιά, για μέτρα ασφάλειας, για Συλλογικές Συμβάσεις και από την άλλη, με την ψήφο του, να επιβραβεύει αυτούς που «θάβουν» τη Ζώνη και τη ζωή του. Είναι καθήκον του η ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί «το ΚΚΕ είναι η δική του δύναμη».