ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Φονικός καύσωνας
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007

Στα σιντριβάνια βρίσκουν καταφύγιο οι πολίτες της Ρουμανίας
Το κύμα καύσωνα στην Ουγγαρία υπολογίζεται ότι προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα το θάνατο 500 ατόμων, σύμφωνα με το «ΑΠΕ» που επικαλείται στοιχεία του επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών Υγείας Φέρεντς Φάλους τα οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα στη Βουδαπέστη. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα συνήθη επίπεδα (μέχρι και 41 βαθμούς Κελσίου), και στη διάρκεια της περιόδου 15-22 Ιούλη «ο αριθμός θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 30% στο κέντρο της Ουγγαρίας, ξεπερνώντας κατά πολύ το συνήθη αριθμό», ενώ ανέφερε ότι 230 άνθρωποι πέθαναν μόνο στο κέντρο της χώρας.

Ωστόσο, το κύμα καύσωνα πλήττει συνολικά πολλές χώρες της Ευρώπης. Μόνο τη Δευτέρα αναφέρθηκαν στη Ρουμανία άλλοι 12 θάνατοι, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό στους 30 νεκρούς την τελευταία βδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Γεβγκένι Νικολαέσκου.

Στο μεταξύ, σημαντικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στο Κοσσυφοπέδιο και στην Ιταλία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πουλία, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κάμπινγκ και τις κατοικίες τους για να γλιτώσουν από τι φωτιές.

Πλημμύρες στη Βρετανία

Ενώ η κεντρική Ευρώπη καίγεται, η Βρετανία πνίγεται. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα, προβλέπεται να συνεχιστούν. Σημειώνονται υπερχειλίσεις των ποταμιών, ενώ ήδη 4.500 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει και απειλούνται χιλιάδες άλλες. 350.000 ανθρώπους του Γκούσεστερ έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό από την Κυριακή, ενώ περίπου 48.000 σπίτια είχαν μείνει χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα, ωστόσο το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το ίδιο βράδυ.

Πάντως, η Υπηρεσία Υγειονομικής Προστασίας δεν αποκλείει πιθανότητα μικροβιακών μολύνσεων και επιβεβαιώνεται ότι η προηγμένη Βρετανία βρίσκεται απροετοίμαστη στα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις υποδομές της να μην επαρκούν.