Ανούσιες «περιβαλλοντικές ευαισθησίες»
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000

Οταν ο δήμος και οι κάτοικοι Ελληνικού πάλευαν για πραγματικό «Πάρκο Ειρήνης και Πολιτισμού»
Στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης θα διεξαχθεί μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ελληνικού με γενικό τίτλο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2000», που θα διαρκέσει από τις 3- 22/9.

Οι εκδηλώσεις είναι «αφιερωμένες» στο περιβάλλον και την ειρήνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα περίμενε κανείς πως το περιεχόμενό τους θα ανταποκρινόταν στη σοβαρότητα των κινδύνων που προβάλλουν πλέον άμεσοι για την παραλία μπροστά στην Ολυμπιάδα, αλλά και στο αδικαίωτο και ανολοκλήρωτο αίτημα των κατοίκων και των παλαιότερων δημοτικών αρχών, για την πλήρη και ολική παραχώρηση του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης στο δήμο.

Φαίνεται όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή δε συμμερίζεται αυτούς τους κινδύνους, αφού, οι δύο αμιγώς περιβαλλοντικές εκδηλώσεις του προγράμματος που θα γίνουν στην παραλία του Αγ. Κοσμά στις 13 και 14/9, αποφεύγουν την «ταμπακέρα» δηλαδή την καταστροφή της παραλίας από τα έργα για την Ολυμπιάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδιοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων είναι το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» που αποφεύγει να πάρει θέση για το ζήτημα.

Εκτός αυτού, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό», Χρήστος Κορτζίδης, δήλωσε στο «Ρ» ότι η δημοτική αρχή απαξίωσε κάθε προηγούμενη οργανωμένη προσπάθεια, φορέων και δήμου, για τη σωτηρία της παραλίας, καθιστώντας αυτές τις «περιβαλλοντικές» εκδηλώσεις ακίνδυνες για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως στην ίδια λογική, η δημοτική αρχή δεν έκανε ούτε βήμα διεκδίκησης του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης, αρκούμενη στα ελάχιστα στρέμματα που παραχώρησε η κυβέρνηση στο δήμο, παρά την κοινή πρόταση μελέτης που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι δήμοι της περιοχής παλαιότερα, για την οποία η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως. Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις εκδηλώσεις, ο Χ. Κορτζίδης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που στο Ελληνικό γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με εισιτήριο, εντάσσοντας και τον πολιτισμό στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων έχει ως εξής: Στην πρώην αμερικάνικη βάση: Κρητικό γλέντι του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού (10/9), συναυλία των Βασίλη Παϊτέρη και Αλέξανδρου Χατζή (11/9), Συναυλία των Λ. Μαχαιρίτσα και Δ. Τσακνή (17/9), φιλοζωική εκδήλωση για την οικονομική υποστήριξη του Δημοτικού Κυνοκομείου(18/9), Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα «Πεδίον» με τα μονόπρακτα του Μολιέρου «Με το ζόρι παντρειά» και «Σγαναρέλος» (19/9), συναυλία των Θ. Μικρούτσικου και Β. Παπακωνσταντίνου (20/9). Επίσης: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ελληνικού με «Δον Καμίλο» στο δημοτικό Θέατρο της οδού Χαλδείας (3/9), συναυλία της Νάντιας Καραγιάννη στην πλατεία Σουρμένων (15/9), εκδήλωση για την ευρωπαϊκή μέρα «Πόλη χωρίς αυτοκίνητο» στο κέντρο του δήμου (22/9).