Ελληνικά εικαστικά δρώμενα
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000

Εργο της Θ. Κόντου, από την έκθεση «Ποιημάτων έργα-"μικρές συνομιλίες"»
Στο Λίντο, το θέρετρο της Βενετίας, ο δήμος της άλλοτε Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, η Περιφερειακή Διοίκηση Λίντο και η Νομαρχία Βένετο, από τις 30 του Αυγούστου μέχρι τις 30 του Οκτώβρη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας και των ιταλικών υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, θα φιλοξενήσουν την 3η (ετήσια) Διεθνή Εκθεση Γλυπτικής και Εγκαταστάσεων «ΟΡΕΝ 2000». Στην έκθεση, που θα περιλάβει έργα 34 καλλιτεχνών-εκπροσώπων 32 χωρών και βέβαια μιας δημιουργού-εκπροσώπου της Βενετίας. Την Ελλάδα, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών, θα εκπροσωπήσει η αξιόλογη νέα καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, η οποία συμμετείχε και στην περσινή (τελευταία του 20ού αιώνα) Μπιενάλε της Βενετίας. Η Δ. Στράτου θα παρουσιάσει μια εγκατάσταση με τίτλο «Earth Cubes: Αφιέρωμα στη Βενετία». Το έργο - 11 κύβοι από χώμα, διαστάσεων 2Χ1μ. ορατοί κατά το ήμισυ στην επιφάνεια και κατά το άλλο βυθισμένοι, σκαμμένοι μέσα στη γη και καλυμμένοι με μια στιλπνή κατοπτρική επιφάνεια - θα εκτεθεί σε δημόσιο χώρο 60 μ., παράλληλα με την κεντρική παραλιακή λεωφόρο του Λίντο, Λουγκομάρε Μαρκόνι.

Τα έργα της έκθεσης, εμπνευσμένα από στίχους μεγάλων ποιητών μας, αποτελούν ένα είδος «συνομιλίας» του κάθε ζωγράφου με το ποίημα κάθε ποιητή, «συνομιλία» μεταξύ των λέξεων της ποίησης και του «λεξιλογίου» της εικαστικής εικόνας. «Μέσα από τη λιτή και καθαρή ερμηνεία του λόγου, οι ζωγράφοι δημιουργούν "γέφυρες" διαλόγου, καταθέτοντας την πραγματικότητα του ποιητή σε εικόνα, αποκωδικοποιώντας το κρησφύγετο του νου και της φαντασίας, ξεδιπλώνοντας τις βαθύτερες έννοιες και την εσωτερικότητα της ποιητικής έκφρασης», σημειώνει μεταξύ άλλων η Εφη Αποστολοπούλου (διοργάνωση-καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης).

Μεταξύ άλλων, οι ποιητές που ενέπνευσαν τα έργα της έκθεσης αυτής είναι οι: Βακαλό, Δημουλά, Εγγονόπουλος, Ελύτης, Εμπειρίκος, Καβάφης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Λειβαδίτης, Πατρίκιος, Ρίτσος, Σεφέρης, Σολωμός.