ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση...

 

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000

Associated Press

Φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον
ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ.-

Περισσότεροι από 5.000 πάνοπλοι Κολομβιανοί στρατιώτες, εκατοντάδες αστυνομικοί και πολλές δεκάδες Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες ήταν από νωρίς χτες έτοιμοι να... υποδεχτούν στην πόλη Καρταχένα της Κολομβίας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τα έντεκα μέλη της συνοδείας του, αποτελούμενης από υπουργούς όπως η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, καθώς και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Στη θέση του οικοδεσπότη; Ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Αντρές Παστράνα, ο οποίος αδημονούσε να συζητήσει τις τελευταίες «λεπτομέρειες» γύρω από το διαβόητο ιμπεριαλιστικό «Σχέδιο Κολομβία», ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αλλά και το ενδεχόμενο σύναψης μίας διμερούς εμπορικής συμφωνίας για να διευκολύνει, τάχα, την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα του...

Ωρες πριν την έναρξη της - μόλις οκτώ ωρών διάρκειας -επίσκεψης Κλίντον στην Καρταχένα, μεταδόθηκε σε κολομβιανά ηλεκτρονικά ΜΜΕ μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Σ' αυτό του το μήνυμα ο Πρόεδρος Κλίντον επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως ο πραγματικός σκοπός του διαβόητου «Σχεδίου Κολομβία» είναι η στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στην Κολομβία με στόχο την ανατροπή των αριστερών ανταρτικών κινημάτων, ισχυριζόμενος πως το 80% των 1,3 δισ. δολαρίων του πακέτου, που θα διατεθεί για την αγορά τουλάχιστον 60 - εννοείται αμερικανικών... - στρατιωτικών ελικοπτέρων, όπλων, πυρομαχικών και την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς τις στρατιωτικές κολομβιανές δυνάμεις, θα έχει ως βασικούς στόχους.... την «ειρήνη»(!) και την «αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών»!

Associated Press

Κολομβιανοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια στους αντάρτες του FARC
«Μην παρεξηγήσετε τους σκοπούς μας... Δεν έχουμε στρατιωτικές επιδιώξεις. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση για τη σύρραξη στη χώρα σας έχει στρατιωτική λύση. Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία. Η δική μας βοήθεια έχει ως σκοπούς την ειρήνη και την αντιμετώπιση των ναρκωτικών», είπε επί λέξει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Κλίντον, χαϊδεύοντας τ' αυτιά του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Κολομβίας και εξοργίζοντας την πλατιά μερίδα του πολύπαθου κολομβιανού λαού, που δε φαίνεται να έχει αυταπάτες για τις αληθινές προθέσεις της... «φιλεύσπλαχνης» Ουάσιγκτον. Πράγματι, τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο της Κολομβίας πραγματοποιούνται πορείες, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον. Χτες, για παράδειγμα, είχε προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, λαϊκή αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή, φαινόταν να γνωρίζουν εκ νέου έξαρση οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και μαχητές των «Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων Κολομβίας» (FARC). Σύμφωνα με λιγοστές πληροφορίες που μετέδωσαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, δυνάμεις των ανταρτών φέρονταν υπεύθυνες για το βομβαρδισμό τριών τραπεζών, το στήσιμο ενός τεράστιου μπλόκου σε κεντρική οδική αρτηρία ανατολικά της Μπογκοτά, ενώ μεταδόθηκαν και σποραδικές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις σε τουλάχιστον έξι από τις 32 επαρχίες της χώρας. Οσον αφορά στις συγκρούσεις, εκπρόσωπος του κολομβιανού στρατού υποστήριξε πως αυτές έως νωρίς χτες το πρωί είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά στρατιωτών.

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ζήτησε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το πρόβλημα της ζήτησης των ναρκωτικών στο έδαφός τους. «Η Κολομβία», είπε, «μπορεί να βάλει φραγμό στα ναρκωτικά που παράγονται εδώ μέχρι κάποιου σημείου, όμως εάν η ζήτηση συνεχιστεί, τότε κάποιος άλλος σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου θα συνεχίσει την παραγωγή τους...».

«Επόπτης» του «Σχεδίου Κολομβία» ο στρατηγός Χούμπερ;

Τον Αμερικανό στρατηγό Κιθ Χούμπερ, διευθυντή των επιχειρήσεων της Νότιας Αμερικανικής Διοίκησης στο Μαϊάμι, αναμένεται να στείλουν τον ερχόμενο μήνα οι ΗΠΑ στην Κολομβία. Ευθύνη του στρατηγού Χούμπερ θα είναι η γενική διεύθυνση και εποπτεία του στρατιωτικού σκέλους του «Σχεδίου Κολομβία»...

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Κήρυκας του Μαϊάμι», ο 47χρονος Αμερικανός στρατηγός θα αναλάβει τα νέα του «καθήκοντα» το Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται η άφιξή του στην Μπογκοτά. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο στρατηγός Χούμπερ έχει 25ετή καριέρα στο στρατό και μεγάλο παρελθόν στις Ειδικές Δυνάμεις.