ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες δολοφονίες ακριβείας...

... παρά τις «διαβεβαιώσεις» περί διαλόγου

Παρασκευή 27 Ιούλη 2007

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλο ένα «χτύπημα ακριβείας»
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε χτες ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο μαχητές της «Τζιχάντ» και της «Χαμάς». Βέβαια, θεωρητικώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους Παλαιστινίους συνομιλητές του ότι είναι έτοιμος για «μια διακήρυξη αρχών» που (αορίστως) σταδιακά θα οδηγήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», για άλλη μια φορά, αποπειράθηκε να χαμηλώσει τους εσωτερικούς τόνους, δηλώνοντας ότι στόχος είναι «η ενότητα των Παλαιστινίων υπό τον Πρόεδρο Αμπάς».

Δύο αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν χτες το μεσημέρι και αργά το απόγευμα, στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας αντιστοίχως. Στην πρώτη επίθεση στόχος ήταν αυτοκίνητο με μαχητές της «Τζιχάντ», όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης στη Λωρίδα. Ακολούθησε και ανταλλαγή πυρών μεταξύ μαχητών της «Τζιχάντ» και μελών των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς», που δεν άφησαν τους πρώτους να πλησιάσουν τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα μέλη της «Τζιχάντ».

Στη δεύτερη επίθεση, στόχος ήταν μαχητής της «Χαμάς» ο οποίος σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν άλλοι 6 ένοπλοι και 2 άμαχοι. Ενας πέμπτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης από χτυπήματα γκλομπ επειδή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αμπάς φερόταν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», να δηλώνει ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ μέχρι τα τέλη της θητείας του, το Γενάρη του 2009. Ο Αμπάς φαίνεται να αποδέχεται την ύπαρξη μιας διακήρυξης αρχών, αλλά επιμένει ότι θα πρέπει να καταληχτεί μια οριστική συμφωνία ειρήνης, και στη συνέχεια να εξεταστούν οι τρόποι και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.

Τέλος, χτες, την παραίτησή του υπέβαλλε από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ο Μουχάμαντ Ντάχλαν, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους αξιωματούχους της «Φατάχ», με προσωπικό στρατό και τεράστια αντιπαράθεση τόσο με τη «Χαμάς» αλλά και με άλλα μέλη της «Φατάχ. Ο Ντάχλαν επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά φέρεται να απομακρύνθηκε από τον Αμπάς, καθώς κρίθηκε υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, για την αδυναμία της «Φατάχ» να αντιπαρέλθει την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη «Χαμάς». Στο πλαίσιο σχετικών ανακρίσεων, ειδική επιτροπή προτείνει να παραπεμφθούν σε στρατοδικείο 60 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Προέδρου.