ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Εν αναμονή νέου γύρου διαπραγματεύσεων
Σάββατο 28 Ιούλη 2007

Associated Press

Γερμανοί στρατιώτες της λεγόμενης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που επιτηρεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, το οποίο όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας
Μετά την ανάληψη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσόβου από την τρόικα ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ, που αποφασίστηκε από την Ομάδα Επαφής, όλες οι δυνάμεις παίρνουν θέσεις ...μάχης. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας μιλώντας στην τελετή διαπιστευτηρίων του Σέρβου πρέσβη στη Ρωσία, όπου σημείωσε: «Η ειρήνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί στην Ευρώπη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και αναμένεται αύριο να συναντηθεί με την ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να δεχτεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, ωστόσο άφησε ανοιχτή την περίπτωση διευρυμένης αυτονομίας.

Εξάλλου, το Κόσσοβο, που επιχειρείται να μπει από τους ιμπεριαλιστές σε πορεία γρήγορης διευθέτησης, αναμένεται να συζητηθεί, όπως ανακοινώθηκε, και στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Γερμανό Γιοακίμ Ρούκερ, ότι μέχρι το Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές.

Πάντως, η στάση της Ρωσίας, που για δικούς της λόγους αντιδρά και έχει μπλοκάρει έως τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόφαση ανεξαρτητοποίησης που ουσιαστικά προτείνει το γνωστό σχέδιο Αχτισαάρι, θα είναι καθοριστική για την πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Φυσικά και η στάση της φιλοδυτικής σερβικής κυβέρνησης, που δείχνει ορισμένες φορές να επιζητεί ανταλλάγματα, θα παίξει το ρόλο της.