ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα στο Αίγιο, ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αποκατάσταση των πληγέντων αγροτών της περιοχής από τις καταστροφικές φωτιές

Σάββατο 28 Ιούλη 2007

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν
Σε πληγείσες περιοχές της Αιγιάλειας περιόδευσε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για να δει «ιδίοις όμμασι» τις καταστροφές που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά, να επικοινωνήσει με τους κατοίκους των χωριών αυτών και να τους καλέσει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις για τις αγροτικές καλλιέργειες και τα σπίτια που έγιναν στάχτη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το χωριό Μαυρίκι, του οποίου η μισή και πλέον ελαιοκομική παραγωγή καταστράφηκε μαζί με τα δέντρα, καθώς και έξι σπίτια. Μετά τη συνάντησή της με τους κατοίκους στο χωριό, επισκέφτηκε την Κουνινά όπου μεγάλες εκτάσεις ελιών και σταφίδας παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μετά την περιοδεία παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου. Εκεί, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το κυριότερο ζήτημα από αυτή την καταστροφή, είναι η ανάγκη της έγκαιρης και ολικής αποζημίωσης των κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, τόσο στην παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν στον τόπο τους.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των αγροτών

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε αρχικά: «Το κλιμάκιο της ΚΕ που επισκεφτήκαμε μαζί με την τοπική οργάνωση δύο χωριά από την καμένη περιοχή του νομού Αχαΐας και ιδιαίτερα στην Αιγιάλεια το Μαυρίκι και την Κουνινά, είχε σαν στόχο να επικοινωνήσει με τους κατοίκους των χωριών αυτών. Βεβαίως, αγναντέψαμε τις καμένες περιοχές αλλά δεν ήταν τόσο στην πρόθεσή μας να πάμε στην καμένη περιοχή και να στεναχωρηθούμε, να ρίξουμε δάκρυα. Πάνω από όλα μιλάνε οι καμένες περιοχές από μόνες, αλλά μιλάνε κυρίως οι άνθρωποι. Ο στόχος για μας είναι τι προβλήματα, τι θέματα βάζουν οι άνθρωποι των περιοχών αυτών, που είναι κυρίως αγρότες, ειδικά με βάση και τις συγκεκριμένες καλλιέργειες που έχουν. Και ακριβώς θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα. Πολύ σωστά γίνεται λόγος για το καμένο πράσινο, για τις δασικές εκτάσεις, για τις συνέπειες που θα έχουν στη ζωή μας. Υπάρχουν οι νεκροί, δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι έχουν καεί γεωργικές εκτάσεις. Και μάλιστα, σε μια περιοχή στο Αίγιο όπου είχε χτυπηθεί από παγετώνα, για να μην πάρουμε υπόψη μας τα προηγούμενα χρόνια και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο σεισμός του 1995».

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Από τη συνέντευξη Τύπου
«Ετσι λοιπόν - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο εξής ζήτημα: Πρώτο και κύριο. Από τη στιγμή που ένα μέρος της παραγωγής, όπως η ελιά, έχει καταστραφεί, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα τι θα κάνει με τους νοικοκυραίους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα με άλλα προϊόντα, όπως η σταφίδα αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα. Το κυριότερο όμως είναι το λάδι, το οποίο σε ορισμένα χωριά είναι και μονοκαλλιέργεια. Οι νόμοι και οι κανονισμοί που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες δεν έχουν καμιά αξία στην εφαρμογή τους. Γιατί οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ περιορίζονται μόνο στο προϊόν, ενώ στην περίπτωση αυτή έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του ίδιου του αγροτικού κεφαλαίου. Διότι εφόσον οι ελιές έχουν καταστραφεί, ούτε σε 5 ούτε σε 10 ούτε σε 15 χρόνια, δεν μπορούν να έχουν παραγωγή. Κι αν έχουν σε 10 χρόνια παραγωγή θα είναι πολύ λιγότερη από αυτή που παράγουν σήμερα. Και επίσης, πρέπει να μελετηθεί το θέμα με τα χωράφια και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Τι γίνεται με την παραγωγή. Σε πόσα χρόνια θα αποδώσει. Γιατί η καμένη γη δεν αποδίδει αμέσως.

Πλήρης αποζημίωση για το αγροτικό κεφάλαιο

Επομένως, ο ΕΛΓΑ - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - δεν μπορεί να καλύψει τις πληγές, πολύ περισσότερο που οι αγρότες, όπως μας είπαν, έχουν διδαχθεί πάρα πολλά και έχουν βγάλει συμπεράσματα για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει καν τις αποζημιώσεις από τον παγετό. Τώρα προστίθεται ένα καινούριο πρόβλημα. Η παραπομπή του θέματος στην ΠΣΕΑ, επίσης δε λύνει το πρόβλημα. Διότι η ΠΣΕΑ κινείται με βάση κοινοτικά προγράμματα και πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία δύο, τριών ακόμα και τεσσάρων ετών μέχρι να αποφασίσει η ΕΕ για να εγκρίνει να δώσει τα κονδύλια για την αποζημίωση του αγροτικού κεφαλαίου».

Και υπογράμμισε: «Εδώ και τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Πλήρης αποζημίωση και για το αγροτικό κεφάλαιο, επειδή οι περισσότεροι αγρότες έχουν δάνεια είτε από τους σεισμούς είτε αγροτικά, πρέπει να παγώσει η πληρωμή των δανείων και αν χρειαστεί δανειοδότηση, αυτή να γίνει με πολύ απλούς όρους, άτοκα δάνεια και μακράς προθεσμίας. Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα. Ισως χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών όσον αφορά στην ελιά. Στην περίπτωση αυτή πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να συμφωνήσουν αν χρειάζεται να υπάρχει ένα άλλο προϊόν από τη στιγμή που η ελιά μπορεί αποδώσει μετά από 15 ή 20 χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι πάμε για ερήμωση των περιοχών. Αν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες, δεν μπορεί να είναι στη λογική που προωθεί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του τύπου προϊόντα, αρωματικά φυτά και βατράχια που τώρα τελευταία προτείνονται στη Θεσσαλία. Το προϊόν που θα μπει στη θέση της ελιάς πρέπει να είναι ένα προϊόν προσοδοφόρο.

Στην ουσία λοιπόν, το πρόβλημα που θέτουμε είναι: Τα θύματα της ΚΑΠ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι νοικοκυραίοι αγρότες, αυτή τη στιγμή θα πάθουν ολοκληρωτικό χτύπημα διότι θα διασταυρωθεί η ΚΑΠ με τις καταστροφές από την πυρκαγιά και επομένως τα πράγματα δε θα παίρνουν καμιά γιατρειά». Ακόμα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως «πρέπει η κυβέρνηση να εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα απέναντί τους, πλήρη γιατί τα χωριά δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να επιζήσουν».

Αποτυχημένος επιχειρησιακός σχεδιασμός

Ακολούθως έθεσε το ζήτημα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των ευθυνών που επωμίζεται η κυβέρνηση για το μέγεθος της καταστροφής: «Είναι πασιφανές - τόνισε - ότι εδώ στην Αχαΐα ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης και των σπιτιών θα μπορούσε να είχε σωθεί. Ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και τις ειδικές συνθήκες, άνεμοι κλπ. Σαφώς έχουμε ένα αποτυχημένο επιχειρησιακό σχέδιο. Φαίνεται ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες. Αυτές ξεκινούν από τον πολιτικό προϊστάμενο. Δεν είμαστε εμείς - και σε καμιά περίπτωση δε συμφωνούμε - να τα βάζουμε με τους πυροσβέστες, οι οποίοι πραγματικά έκαναν πάρα πολλές θυσίες, αναλώθηκαν στο να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά».

Και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι εκεί, αλλά στην όλη ετοιμότητα, στην οργάνωση, στα μηχανικά μέσα του Σώματος και βεβαίως στο σχεδιασμό της επιχειρησιακής ικανότητας. Ωστόσο, το θέμα αυτό το επιχειρησιακό δεν πρέπει να κρύψει και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών, μιλάω τώρα γενικότερα, οφείλεται σε εμπρησμούς, είτε για οικοπεδοποίηση είτε για αλλαγή ενδεχομένως καλλιεργειών, για αξιοποίηση των ορεινών όγκων. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των πυρκαγιών και των συνεπειών χτυπώντας την αιτία που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της γης και γενικότερα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Αποπροσανατολιστικός καβγάς

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Δε θα ήθελα να επεκταθώ σε άλλα ζητήματα γιατί το κυριότερο που βγαίνει από την περιοχή της Αχαΐας είναι το αγροτικό ζήτημα. Εννοείται ότι οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, αγρότες είναι. Δεν είναι βιομήχανοι και εφοπλιστές που ζουν στα ορεινά αυτά χωριά. Επίσης, πρέπει να βοηθηθούν και να στηριχτούν για να ξαναφτιάξουν το βιος τους. Χτυπάμε καμπάνα, τα προβλήματα τρέχουν, δεν υπόκεινται σε σχεδιασμούς μακροπρόθεσμους και επιπλέον δεν μπορεί να υποταχθούν και στις προεκλογικές ανάγκες. Ο καβγάς που γίνεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την επιχειρησιακή ικανότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις κρύβει την ουσία των προβλημάτων και των συνεπειών για την αγροτική παραγωγή. Και από αυτή την άποψη εμείς εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας».