ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ελλείψεις στο προσωπικό και «πληρότητα» στα χρέη

Περιοδεία στο νοσοκομείο των Σπ. Χαλβατζή και Β. Νικολαΐδου

Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999

Οι σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τα χρέη και οι καθυστερήσεις στα έργα που έχουν εξαγγελθεί, είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρόνια τώρα, το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Αυτό διαπιστώθηκε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες στο νοσοκομείο ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βέρα Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» της Νίκαιας.

Αν και το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας με δυναμικότητα 750 κρεβατιών, αυτή τη στιγμή μόνο στον κλάδο νοσηλευτών Τεχνικής Εκπαίδευσης, μαιών και επισκεπτών υγείας είναι κενές 22 θέσεις από αυτές που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

Ο Οργανισμός, όπως επισήμανε στους εκπροσώπους του ΚΚΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Διονύσης Κάνδυλας, δημιουργήθηκε το 1986. Επομένως όλες οι νέες πτέρυγες που αναπτύχθηκαν από τότε λειτουργούν με το προσωπικό που είχε προβλεφτεί για πολύ μικρότερες ανάγκες. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι ζητούν την αναμόρφωση του Οργανισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως τμήματα με 20-40 ασθενείς να μην έχουν νοσηλεύτρια τα απογεύματα και τις νύχτες. «Με τι προσωπικό θα λειτουργήσει η νεφρολογική κλινική, που κοντεύει να ολοκληρωθεί;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Πάντως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών βρίσκεται ακόμη στη μελέτη, αν και χρόνια έχει εξαγγελθεί η κατασκευή του.

Από τις συναντήσεις με εργαζόμενους και γιατρούς
Ιδιαίτερα δύσκολες όμως είναι οι συνθήκες εργασίας και για τους εργαζόμενους στα μαγειρεία. Ενώ θα έπρεπε να είναι 11 μάγειροι και 24 βοηθοί, σήμερα όλες τις ανάγκες του μαγειρείου καλύπτουν εφτά μάγειροι, έξι βοηθοί και πέντε λαντζέρηδες.

Στα εφτά δισ. δραχμές ανέρχονται τα χρέη του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στο νοσοκομείο πέντε δισ. δραχμές. Πρόκειται για το «φαύλο κύκλο» που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, που εμφανίζει ως υπόλογα έναντι των νοσοκομείων τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε και την Τεχνική Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, που λειτουργεί στο νοσοκομείο, όπου οι εκπαιδευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον των μαθητών τους, αφού οι σχολές αυτές καταργούνται από το υπουργείο Παιδείας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας με τους εργαζόμενους όμως υπήρξαν και καταγγελίες προς το κλιμάκιο του ΚΚΕ, για εκδήλωση φαινομένου τρομοκρατίας σε βάρος μέλους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας», επειδή εξέφραζε πολιτικές πεποιθήσεις.

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα, που αποδεικνύουν την πολιτική που ασκείται στον τομέα της υγείας και την υποβάθμιση στην οποία οδηγείται, τόσο ο Σπ. Χαλβατζής όσο και η Βέρα Νικολαΐδου κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και δυναμικά να διεκδικήσουν όχι μόνο την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών της και τη δωρεάν παροχή της στους πολίτες.