ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Εκδικητικές μετακινήσεις με στόχο το κλαδικό Σωματείο

Στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παραχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων στους ιδιώτες

Τρίτη 31 Ιούλη 2007

Με την αποφασιστική τους στάση, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα απέτρεψαν τον περασμένο Απρίλη τις απολύσεις συναδέλφων τους. Απάντηση θα πάρουν και οι νέες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας
«Εργολαβία» για τη διάλυση του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων έχει αναλάβει η εταιρεία «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ», που έχει κάνει σύμβαση για την καθαριότητα του «Ευαγγελισμού» και άλλων νοσοκομείων. Το Συνδικάτο των καθαριστριών βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας καθώς είναι ο γνήσιος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ο οργανωτής των αγώνων τους.

Ετσι, πριν τέσσερις μήνες η «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ» επιχείρησε να κάνει ομαδικές απολύσεις, τις οποίες αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά τη συντονισμένη αντίδραση των καθαριστριών, των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και ταξικών συνδικάτων. Εκτοτε η εταιρεία δεν παύει να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους απροκάλυπτα ζητώντας τους «να διαλύσετε το σωματείο» ή «μέχρι το Σεπτέμβρη δε θα υπάρχει σωματείο» ή «πρώτα τρώει κανείς το μεγάλο ψάρι και μετά τα μικρά...».

Σε εφαρμογή αυτής της πρακτικής η εργοδοσία μετακίνησε την εργαζόμενη Ειρήνη Αποστολίκα απ' τον «Ευαγγελισμό» στο «Ιπποκράτειο». Η εργαζόμενη δραστηριοποιείται στο Συνδικάτο και πήρε μέρος στην απεργία της 29.3.2007.

Μάλιστα, η εργοδοσία για τη μετακίνηση της εργαζόμενης επικαλείται την έλλειψη προσωπικού λόγω των καλοκαιρινών αδειών στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Σωτηρία»! Δηλαδή, αναφέρει την ίδια αιτία, που χρησιμοποιήθηκε απ' τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ως πρόσχημα για την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Χρυσοφόρες παραχωρήσεις στους εργολάβους

Η επιλογή των ιδιωτικών συνεργείων έγινε με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται η δυστοκία των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ. Στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990 - 1993, εφόσον αυτή δε στοίχιζε περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/1998) εκχώρησε - εκτός απ' την καθαριότητα - και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 και η ΝΔ με το νόμο 3329/2005 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξαρτήτως του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, εν πρώτοις εκχωρούν τομείς σε επιχειρηματίες και στη συνέχεια με τη συνδρομή των κάθε είδους εργολάβων καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και δίνουν εξευτελιστικά μεροκάματα.

Ληστρικοί οι όροι δουλιάς

Αυτός είναι και ο λόγος που τα ιδιωτικά συνεργεία στα δημόσια νοσοκομεία στοιχίζουν πέντε φορές φτηνότερα απ' το αντίστοιχο προσωπικό, όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη (31.1.2007). Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» (4.2.2007), το ωρομίσθιο των εργαζομένων στα συνεργεία είναι μειωμένο, τουλάχιστον, κατά 20-25% με βάση ακόμα και το κατάπτυστο βασικό μεροκάματο που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Και πάνω σε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα εμφανίζονται και με μάσκα ευγένειας. Ετσι, η «Αριάδνη ΕΠΕ», στο έγγραφό της προς τον «Ευαγγελισμό» για τη μετακίνηση της Ειρήνης Αποστολίκα παρακαλεί να την ενημερώσει η ίδια η εργαζόμενη «σε ποιο απ' τα δύο νοσοκομεία (σ.σ. "Ιπποκράτειο" ή "Σωτηρία") επιθυμεί να εργαστεί»!