ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αναζητήστε τες!
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Από την ταινία «Ο λαβύρινθος του Πάνα» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
Το καλοκαίρι πάντα είχαμε επαναλήψεις. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ταινίες γίνονται πολύ γρήγορα DVD και χάνουν την κινηματογραφική αξία τους. Μόλις κάνουν τη θητεία τους στις αίθουσες, εξαφανίζονται. Παρ' όλα αυτά κάποιες ταινίες έχουν γλιτώσει. Και θα τις βρείτε σε κάποιον θερινό κινηματογράφο της γειτονιάς σας. Αναζητήστε τες και καλή διασκέδαση!

1.- «Γράμματα από το Ιβο Τζίμα», του Κλιντ Ιστγουντ. Μια ενδιαφέρουσα αντιπολεμική ταινία.

2.- «Half Nelson», του Ράιαν Φλεκ. Μικρά μαθήματα πολιτικής οικονομίας και συναισθηματικού μαρξισμού από έναν καθηγητή γυμνασίου.

3.- «Ζωή σαν τριαντάφυλλο», του Ολιβιέ Νταν. Ενα συγκινητικό πορτρέτο της μεγάλης Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιαφ. Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τη Μαριόν Κοτιγιάρ.

4.- «Τα φαντάσματα του Γκόγια», του Μίλος Φόρμαν. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της εποχής του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου και οι πηγές έμπνευσης.

5.- «Βαμμένο πέπλο», του Τζον Κιουράν. Μια ερωτική ιστορία στην Κίνα το 1920. Στην Κίνα των Εγγλέζων αποικιοκρατών που αρχίζουν να νιώθουν το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

6.- «Μολιέρος», του Λορέν Τιράρ. Μια προσπάθεια κινηματογραφικής γνωριμίας με τον μεγάλο Γάλλο θεατράνθρωπο.

7.- «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας», του Κέβιν Μακντόναλντ. Μια σοβαρή αναφορά για το γνωστό δημιούργημα της εγγλέζικης αποικιοκρατίας, τον Ιντι Αμίν Νταντά της Ουγκάντα.

8.- «Ο λαβύρινθος του Πάνα», του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Μια δυνατή αλληγορική ταινία για τον Ισπανικό εμφύλιο.

9.- «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», του Κεν Λόουτς. Ενα στρατευμένο κινηματογραφικό έργο, που αναφέρεται στην Ιρλανδία και τους αγώνες της για εθνική και κοινωνική ανεξαρτησία.

10.- «Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο», του Μάικλ Γουιντερμπότομ. Μια αποκαλυπτική ταινία για τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να σε οδηγήσουν στο γνωστό φασιστικό στρατόπεδο της κολάσεως.

11.- «Η σύντομη ζωή του Αντόνιο Γκουτιέρεζ», του Χάιντι Σπεκόντια. Το πορτρέτο ενός νεαρού Λατινοαμερικάνου ο οποίος από τη γέννησή του μέχρι τον σύντομο θάνατό του ήταν, με διαφορετικές μορφές κάθε φορά, στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής Αμερικής, η οποία και τον εκτέλεσε!

12.- «Το χρονικό μιας απόδρασης», του Ισραέλ Αντριάν Καετάνο. «Το χρονικό μιας απόδρασης» αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία, η οποία συνέβη στην Αργεντινή το 1977.

13.- «Ο κολλητός μου», του Πατρίς Λεκόντ. Στιγμές αυτογνωσίας. Πού είναι ο φίλος μας; Εχουμε ή μας έχει απορροφήσει η ζωή;