ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ - ΓΚΕΪΤΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στοχοποιείται το Ιράν
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Associated Press

Και πάλι η αλεπού βγήκε παγανιά (από τη χτεσινή συνάντηση Ράις με Αραβες συμμάχους της)
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ - ΤΖΕΝΤΑ.--

Αφειδώς υποσχέσεις «περί αμέριστης βοήθειας προς τους συμμάχους» μοιράζουν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που βρίσκονται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Ουάσιγκτον και να αποσπάσουν νέες συγκεκριμένες υποσχέσεις για «βοήθεια στο Ιράκ» από τα αραβικά κράτη. Εντούτοις, οι πρώτες συναντήσεις τους έπεσαν στο κενό, καθώς οι «υποσχέσεις» αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα.

Αντιπρόσωποι από εννέα χώρες συναντήθηκαν στο θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ, όπου οι αραβικές χώρες επανέλαβαν τη γενική υπόσχεσή τους να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, τα γειτονικά στο Ιράκ κράτη υποσχέθηκαν «να συνεχίσουν να στηρίζουν το Ιράκ και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική τους στήριξη», καθώς και να στραφούν εναντίον των «τρομοκρατών και όσων τους χρηματοδοτούν».

Στις συνομιλίες συζητήθηκε επίσης το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το σχέδιο παροχής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, 13 δισεκατομμυρίων και δεκαετούς διάρκειας με την Αίγυπτο και 30 δισεκατομμυρίων δολ. με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, που στοχεύει «να περιορίσει την επιρροή του Ιράν, δε θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή», υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αποδίδοντας συνάμα την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο Ιράν.

Εξάλλου η στοχοποίηση του Ιράν ήταν το προανάκρουσμα της περιοδείας, καθώς η Ράις από το αεροδρόμιο του Σάνον της Ιρλανδίας, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος της για ανεφοδιασμό με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή, είχε τονίσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και το σχέδιο της Μέσης Ανατολής που επιζητούμε».

Ράις και Γκέιτς έφτασαν χτες αργά το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας, ενώ ακολουθούν το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.