ΤΟΜ ΒΟΝ
Ο πρωτάρης της χρονιάς
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Δέστε πόσοι λόγοι συνέτρεχαν, ώστε «Ο Πρωτάρης της Χρονιάς» να γίνει μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα ταινία και δεν έγινε! Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο, «Starter for Ten», του Ντέιβιντ Νίκολς, ο οποίος έγραψε και το σενάριο. Το βιβλίο και η ταινία αναφέρονται στη ζωή στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Ο συγγραφέας και σεναριογράφος ήταν ο ίδιος φοιτητής στο Μπρίστολ. Το ίδιο και ο σκηνοθέτης της ταινίας Τομ Βον. Ηταν, μάλιστα, συμφοιτητές (στις αρχές του '80).

Συμπτωματικά τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, τη συγκεκριμένη περίοδο! Αυτά που είδα στην ταινία, σας βεβαιώνω, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε, πως η πραγματικότητα δε φτάνει ίδια στον καθένα! Ο καθένας προσλαμβάνει σύμφωνα με τις κεραίες του! Πόσο στραβές κεραίες, όμως, πρέπει να είχαν οι δημιουργοί της ταινίας (σεναριογράφος, σκηνοθέτης), για να συλλάβουν αυτή την πραγματικότητα, που δείχνουν στην ταινία τους; Μια πραγματικότητα τελείως ψεύτικη...

Το Πανεπιστήμιο, και η ίδια η πόλη του Μπρίστολ, δεν έβραζαν, βέβαια, από επαναστατική διάθεση. Ομως, εκείνη την περίοδο, τέλος του 1970, αρχές του 1980, όπως και πριν και μετά, άλλωστε, οι φοιτητές έκαναν του κόσμου τις κινητοποιήσεις. Και η πόλη είχε τα δικά της ταξικά προβλήματα. Και τις βίαιες συμμορίες των ξυρισμένων νεαρών (Skin Head). Οι δυο δημιουργοί, δεν είδαν τίποτα! Στη θέση τους είδαν έναν «πανέξυπνο» ομορφούλη πρωτοετή, που η αγωνία του ήταν να συμμετάσχει σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων (υπαρκτό πρόγραμμα). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο συγκεκριμένος νεαρός, ο οποίος συγκατοικούσε με δυο άλλους φοιτητές, οι οποίοι τελείως ξεκάρφωτα ντύνονταν γυναικεία, (βρε, μανία με τους τραβεστί!), ερωτεύεται δυο συμφοιτήτριές του! Τι πρωτοτυπία!

Καταλάβατε, ελπίζω, πώς κατασκευάζεται ο κόσμος! Με ψέματα και με παραποιήσεις. Και να σκεφτεί κανείς πως οι δυο δημιουργοί έχουν προσωπικές εμπειρίες και από το χώρο (Μπρίστολ) και από το χρόνο (1980)!

Παίζουν: Τζέιμς Μακ Αβοϊ, Αλις Ιβ, Ρεμπέκα Χολ, Κάθριν Τέιτ, Ντόμινικ Κούπερ.