ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ EUROMEDICA
Αμεση απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις

Κινητοποίηση χτες από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και συνδικάτα της Αθήνας. Στην επιφάνεια το βάρβαρο εργασιακό καθεστώς στα εργολαβικά συνεργεία

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Ο πίνακας αποτυπώνει την υπερκερδοφορία του ομίλου. Η εταιρεία επιχειρεί να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη της, ακόμα και από τις καθαρίστριες που απασχολεί!
Αποφασιστική κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση δύο εργαζομένων από τον «Ομιλο EUROMEDICA» πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και αντιπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα Καθαριστριών, Ιδιωτικών Κλινικών, Μετάλλου, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λιθογράφων, Τροφίμων - Ποτών και Κλωστοϋφαντουργών της Αθήνας.

«Σηκώνοντας στο πόδι» το διαγνωστικό κέντρο «Εγκέφαλος» (όπου δούλευαν οι δύο απολυμένες καθαρίστριες), οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» όποιον αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Η EUROMEDICA πετά στο δρόμο τις εργαζόμενες επιλέγοντας να ξεκινήσει συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, όπου οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που προβλέπει η σύμβαση για τις καθαρίστριες.

Τα συνεργεία στοιχίζουν φτηνότερα στους επιχειρηματίες, καθώς τα συνεργεία αμείβουν το προσωπικό με μεροκάματα που είναι μικρότερα μέχρι και 34% σε σχέση με αυτά που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση για τις καθαρίστριες. Επίσης τα συνεργεία δε δίνουν τα επιδόματα γάμου και παιδιών, δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους για όσα μεροκάματα κάνουν κλπ.

Απαντώντας στον εμπαιγμό της εργοδοσίας, η οποία από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις είναι ...εξαφανισμένη, οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κέντρου. «Πάρτε πίσω τις απολύσεις!». «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!» ήταν τα συνθήματα που ήχησαν δυναμικά μέσα στην εταιρεία, ενώ οι συνδικαλιστές κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να κινητοποιηθούν έγκαιρα, ώστε συντονισμένα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική ασυδοσία που άλλωστε δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η εργοδοσία είναι ότι, αν και οι αρμόδιοι εμφανίζονταν να απουσιάζουν, από νωρίς είχαν ειδοποιηθεί και βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου αστυνομικές δυνάμεις, με επικεφαλής μάλιστα τον ίδιο το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Τα κέρδη καλά κρατούν

Η EUROMEDICA διαθέτει 28 μεγάλα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα, δώδεκα κλινικές, δύο κλινικές αποκατάστασης και ένα Κέντρο Spa-Υγιεινής και Αποκατάστασης, συνολικής δυναμικότητας 1.355 κλινών.

Αυτή η επιχειρηματική αλυσίδα από μονάδες υγείας κατατάσσει τον Ομιλο της EUROMEDICA στην τέταρτη θέση ανάμεσα σε 170 ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας - τα σχετικά στοιχεία φαίνονται στον Πίνακα - σύμφωνα με την έρευνα της «Hellastat» (10.7.2007). Στις 16.7.2007 η EUROMEDICA εγκαινίασε τη γενική κλινική στη Ρόδο, την οποία ο παρευρεθείς υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος χαρακτήρισε «"στολίδι" στην Ελλάδα και μία απ' τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Πρωτίστως όμως διασφαλίζει την πραγματοποίηση κερδών στα αφεντικά.