Η μοιρασιά της φτώχειας...
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εν χορδαίς και οργάνω η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανακοινώσει, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, τη σύσταση «Εθνικού Ταμείου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιχειρούν να μας πείσουν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν τις συνθήκες απόλυτης ένδειας για ένα πολύ μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, αυτό που «υπόσχονται» είναι η απλή διαχείριση της ακραίας μιζέριας και του «κοινωνικού αποκλεισμού», με ψίχουλα, που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές άλλων κονδυλίων. Το εν λόγω Ταμείο - στη βάση των συστάσεων της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων - επί της ουσίας αποτελεί ομολογία για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Οι πόροι του Ταμείου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει, θα προέρχονται σε ποσοστό 20% από την εισφορά του νόμου 128/75 που επιβάλλεται στα νοικοκυριά για τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια. Ομως, με τους ίδιους πόρους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούν τα «κοινωνικά προγράμματα» στέγασης ή επιδότησης επιτοκίου, μέσω του ΟΕΚ και άλλων υπηρεσιών.

Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί οι περιβόητοι πόροι και οι ...παροχές θα προέλθουν από την περικοπή άλλων «κοινωνικών προγραμμάτων». Στην ίδια ρότα μοιράσματος της φτώχειας κινείται και η λεγόμενη κατώτατη εθνική σύνταξη. Η εφαρμογή της δε συνεπάγεται τη σταδιακή κατάργηση μόνο του ΕΚΑΣ που παίρνουν σήμερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και της ίδιας της έννοιας των συντάξεων. Με λίγα λόγια: Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτή την πολιτική, πολύ περισσότερο γιατί τα χειρότερα (Ασφαλιστικό, κ.ά.) αφήνονται για μετά τις εκλογές...