Προτεραιότητα τα γήπεδα γκολφ...
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μέχρι σήμερα, οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε πολεοδομικά είτε στην έκδοση οικοδομικών αδειών ή άλλου είδους γραφειοκρατικά κωλύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω επενδύσεις να καθυστερούν ακόμα και μια δεκαετία». Τα παραπάνω λέει στο περιοδικό ΑΚΙΝΗΤΑ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου, με αφορμή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να λύσει τέτοια προβλήματα και να βάλει τις βάσεις για μια σειρά αναπτύξεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα επιτρέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές της χώρας όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία». Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ αναφέρει περιοχές όπου μπορούν να κατασκευαστούν ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα (ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδα γκολφ, κ.ά.). Συγκεκριμένα, τις παράκτιες ζώνες της Δυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Νότιας Ρόδου, δυτικής ακτής Ζακύνθου και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Υπάρχει, άραγε, καμιά αμφιβολία για το πού στοχεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης; Υπάρχει καμία απορία για το πώς εννοούν τον όρο «ανάπτυξη» και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Η «ανάπτυξή» τους λοιπόν σημαίνει, σε περιοχές που καταστράφηκαν αγροτικά νοικοκυριά από τις πυρκαγιές (κυρίως σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο), εκεί που οι φωτιές κατέστρεψαν ορεινούς όγκους και δάση (Γράμμος, Αττική, Κρήτη, Μεσσηνία), εκεί που πλημμύρισαν σπίτια από τις βροχές (Εβρος), σε αυτές ακριβώς τις περιοχές προτεραιότητα να έχουν οι τουριστικές επενδύσεις...