ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διπλωματικές προσεγγίσεις και επιθέσεις
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Associated Press

Αντικατοχική διαδήλωση στο σιιτικό Σαντρ Σίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Διπλωματικές «εκπλήξεις» σημάδεψαν τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έφθασε, χωρίς πρότερη αναγγελία, στη Βαγδάτη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου αξιωματούχου στη χώρα μετά την εισβολή του 2003.

Ο Κουσνέρ είχε σειρά συναντήσεων με την ιρακινή ηγεσία, σουνίτες, σιίτες και Κούρδους. Οπως δήλωσε, «υπήρχαν διαφορές κατά το 2003, αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» και συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Γαλλίας είναι ότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις και ότι οι Ιρακινοί μόνοι τους με διάλογο μπορούν να λύσουν τα προβλήματα».

Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι μετέβαινε στη Συρία για τριήμερη επίσκεψη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Ιρακινού πρωθυπουργού στη Δαμασκό την τελευταία 30ετία και παρά τη διατυπωμένη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον που ενισχύθηκε από την προαναγγελία πραγματοποίησης επίσκεψης στη Βαγδάτη από τον Ιρανό Πρόεδρο μετά από πρόσκληση. Βασικά θέματα των συναντήσεων θα είναι «η διαχείριση των συνόρων».

Αναμένεται να ζητήσει «αυστηρότερο έλεγχο στα ιρακινο-συριακά σύνορα για να μην εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος μαχητές», ενώ η Δαμασκός εκτιμάται ότι θα θέσει θέμα για το διαρκώς ογκούμενο κύμα Ιρακινών προσφύγων που δέχεται. Ο Μάλικι άφησε να εννοηθεί ότι όταν «αποκατασταθεί η ασφάλεια στα σύνορα, η Βαγδάτη θα επαναλειτουργήσει τους αγωγούς πετρελαίου που διέσχιζαν τη Συρία».

Επιθέσεων συνέχεια

Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν, χθες, στη σιιτική Σαντρ Σίτι και στο κέντρο της Βαγδάτης, προκαλώντας συνολικά το θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 31. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στα περίχωρα της Μπαακούμπα, καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 12. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν την είδηση.

Χθες το πρωί, στη Σαμάουα, δολοφονήθηκε με βομβιστική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του, ο κυβερνήτης της επαρχίας, της σιιτικής νότιας Μουθάνα. Ο Μουχάμαντ Αλί αλ Χασάνι είναι ο δεύτερος σιίτης κυβερνήτης που δολοφονείται, εντός δεκαημέρου, μετά τον ομόλογό του της επαρχίας Κουασιντίγια. Και οι δύο ήταν μέλη της ισχυρότατης σιιτικής οργάνωσης Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που επέρριψε την ευθύνη σε ακραίους σουνίτες και οπαδούς του Μπάαθ, ενώ η αστυνομία στους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης «στρατός του Μεχντί» που πρόσκεινται στον Σαντρ.

Τέλος, κουρδικές πηγές μιλούσαν για τριήμερους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών από τον ιρανικό στρατό κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Η είδηση δε σχολιάστηκε από Τεχεράνη - Βαγδάτη.