Οι χώροι προεκλογικής προβολής
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Η απαγόρευση ανάρτησης πανό, αεροπανό και αφισών ισχύει και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, οι δήμοι καλούνται εκ νέου να λειτουργήσουν κατασταλτικά, αφαιρώντας τα άμεσα.

Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η ανάρτηση πανό και αεροπανό πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους, καθώς και η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων πέραν των χώρων που έχουν καθοριστεί από τους δήμους.

Οι χώροι προβολής των κομμάτων καθορίζονται μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συγκαλεί ο δήμαρχος. Εφόσον δεν υπάρξει ομοφωνία, οι χώροι κατανέμονται αναλογικά, με βάση δηλαδή τη δύναμη που έλαβαν τα κόμματα κατά τις τελευταίες εκλογές και επί ίσοις όροις, με στόχο τη διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προεκλογικής προβολής.

Η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των κομμάτων, επιτρέπεται μόνο μία μέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις, τις ακόλουθες ώρες:

Από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ την προηγούμενη από τη συγκέντρωση μέρα. Από τις 11 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι την ημέρα της συγκέντρωσης. Μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και 15 λεπτά μετά τη λήξη της.

Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε κάθε μορφής περίπτερα ή άλλες κατασκευές και σε τροχόσπιτα που θα τοποθετηθούν από τα κόμματα σε χώρους που θα τους παραχωρήσουν οι δήμοι. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων εκλογικών κέντρων, γραφείων και οχημάτων, εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα και σχολεία, καθώς επίσης και κατά την παραμονή ή την ημέρα των εκλογών. Ο βαθμός της έντασης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 70 ντεσιμπέλ.