Οι ... «αστέρες»
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ σοβαρά προβλήματα ο χρόνος διενέργειας των εκλογών που επέλεξε ο Κώστας Καραμανλής: Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με τη μεταγραφική περίοδο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Και μοιάζουν τόσο πολύ αυτές οι δύο διαδικασίες, ώστε μπερδεύεται ο κόσμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλωστε, είναι κοινά ακόμη και τα πρόσωπα.

Σε αμφότερες τις καταστάσεις υπάρχουν ...«αστέρες» που διαπραγματεύονται το «κασέ» τους, «ελεύθεροι» και «δεσμευμένοι» παίκτες-υποψήφιοι και, φυσικά, πολλές, πάμπολλες υπόγειες διαβουλεύσεις.

Κοινό και το τελικό ζητούμενο: Το ποιος θα κάνει τον πιο πολύ θόρυβο, ώστε να εντυπωσιάσει τους οπαδούς και να τους δώσει ελπίδες για «μεγάλους στόχους» και ένα υψηλό επίπεδο αντιπαράθεσης. Ελπίδες που - όπως πάντα - θα διαψευστούν πανηγυρικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ κίνδυνος για τους 55 Ελληνες που ζουν στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού από τον κυκλώνα «Ντιν», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ευχάριστο αυτό.

Για τα 11 εκατομμύρια Ελληνες που ζουν στη ...χερσόνησο του Αίμου (δηλαδή την Ελλάδα) δεν ξέρουμε τι γίνεται. Υποθέτουμε πως ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε, πολύ περισσότερο, το υπουργείο Εσωτερικών μπορούν να βεβαιώσουν πως δεν κινδυνεύουμε.

Μπορεί κυκλώνες να μην έχουμε (για την ώρα) αλλά έχουμε φωτιές, έχουμε πλημμύρες, έχουμε σεισμούς και, το κυριότερο, δεν έχουμε κυβερνήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν υποδομές προστασίας για όλα αυτά.

ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ στην υπόθεση του δύστυχου Νιγηριανού στη Θεσσαλονίκη, που έχασε τη ζωή του όταν τον κυνήγησαν αστυνομικοί με πολιτικά, δεν το ξέρουμε. Ομως, δεν απαιτείται λεπτομερής γνώση του πράγματος για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του.


Οσοι ζούμε στις μεγαλουπόλεις ξέρουμε και την κατάσταση που βιώνουν οι Αφρικανοί οικονομικοί μετανάστες και το καθεστώς στο οποίο ζούνε και τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η Αστυνομία.

Λίγο - πολύ έχουμε γίνει μάρτυρες για το πώς τους κυνηγάνε, το πώς τους φέρονται και με πόσο ...«σεβασμό» τηρούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.