ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Διπλωματικές αποστάσεις» της Ουάσιγκτον από Μάλικι
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Αποκαρδιωτική» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μείζονα πολιτικά θέματα, εκτιμώντας ότι «αν δε γίνουν άμεσα σοβαρά βήματα εθνικής συμφιλίωσης, η κατάσταση θα χρειαστεί πολύ χρόνο να βελτιωθεί». Η δήλωση Κρόκερ έρχεται λίγες βδομάδες πριν την παρουσίαση σχετικής έκθεσης του ιδίου μαζί με τον κατοχικό διοικητή, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, προς ενημέρωση του Κογκρέσου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μπους, για πρώτη φορά, έλαβε κάποιες αποστάσεις από την κυβέρνηση Μάλικι. Τόνισε ότι «είναι κατανοητή η απογοήτευση για τα προβλήματα αλλά οι Ιρακινοί θα αποφασίσουν αν θα άρουν την υποστήριξή τους προς αυτήν».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ διαβεβαίωνε ότι η επίσκεψή του δεν έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι «η Γαλλία έχει διαφορετικές θέσεις για το Ιράκ και γι' αυτό έχει ξεχωριστό ρόλο». Επισήμανε, δε, ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να λύσει μόνη της «τα προβλήματα».

«Θετικές», όμως, χαρακτηρίστηκαν και οι επαφές του Ιρακινού πρωθυπουργού Μάλικι με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ. Η Δαμασκός τάχτηκε υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας. Και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στη σημασία της συνοριακής ασφάλειας.

Αναστάτωση στα ιρανο-ιρακινά σύνορα

Την αυθεντικότητα προκηρύξεων (μάλλον ρίχτηκαν από ελικόπτερα) που ζητούν από τους κατοίκους κουρδικών χωριών κοντά στα σύνορα με το Ιράν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει επικείμενης ιρανικής επίθεσης εντός 48ώρου ερευνούν οι κουρδικές αρχές. Η είδηση, δε, σχολιάστηκε από Βαγδάτη - Τεχεράνη. Εντούτοις, πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές ορεινές περιοχές, καθώς τα τελευταία 24ωρα ανεπίσημες πηγές υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν πολύωροι ιρανικοί βομβαρδισμοί και ότι έχουν συγκεντρωθεί ιρανικά στρατεύματα κατά μήκος βορειοανατολικών συνόρων.