ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το νερό - φαρμάκι απειλεί την υγεία των κατοίκων

Βαρύτατες οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων έχουν μετατρέψει τον Ασωπό οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που από τη μια άφηναν και αφήνουν τις βιομηχανίες να μετατρέπουν τον Ασωπό ποταμό σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων και, από την άλλη, ιδιωτικοποιούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, βιώνουν με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο οι κάτοικοι των Οινοφύτων και της ευρύτερης περιοχής.

Το νερό - δηλητήριο που τρέχει από τις βρύσες τους περιέχει εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, χλώριο και μόλυβδο (σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 3 του Αυγούστου) και είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Παρά το γεγονός ότι κάθε επαφή με το νερό είναι επικίνδυνη (σ.σ. το ποσοστό θανάτων στην περιοχή από καρκινοπάθειες που σχετίζονται με το εξασθενές χρώμιο έχει φτάσει στο 32%) και παρά το ότι οι βιομηχανίες τροφίμων και αεριούχων ποτών, οι γεωργικές καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές μονάδες τροφοδοτούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, και μάλιστα είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 14 του Αυγούστου. Μεταξύ άλλων έκανε και λόγο για «άμεση παροχή πόσιμου νερού από γεώτρηση της ΕΥΔΑΠ».

«Τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Το ζήτημα είναι μάλλον οικονομικό, καθώς η άμεση, η προσωρινή λύση μπορεί να κοστίσει μέχρι και 800.000 - 900.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ», είπε χτες στον «Ρ» ο Μ. Γιαλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων. Να σημειωθεί ακόμα ότι η κυβέρνηση, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, που παίρνει διαστάσεις επικρατείας, δεν έχει δεχτεί το αίτημα των κατοίκων να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μελέτες δεκαετίας

Το πολιτικό έγκλημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει διάρκεια πάνω από 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 1996 έως το 1999, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ελέγχου Επιφανειακών Νερών, γίνονταν μετρήσεις σε οχτώ σημεία του Ασωπού κάθε μήνα, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, όπως έχει πει στον «Ρ» ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Συνένοχοι...

Πώς έπραξαν αντίστοιχα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας; Επιδοτούν τις βιομηχανίες από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Στο πλευρό τους οι βιομηχανίες έχουν και την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού με απόφαση του 3ου Πλημμελειοδικείου Θήβας, τον Ιούνη του 2007, από τους 18 κατηγορούμενους για την καταστροφή του οικοσυστήματος του Ασωπού οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω λανθασμένης καταγραφής τους από τη νομαρχία. Μόνο έξι εκπρόσωποι ρυπογόνων βιομηχανιών... «καταδικάστηκαν», όλοι με αναστολή, από 5 έως 12 μήνες φυλάκιση και με χρηματικό πρόστιμο από 1.500 έως 5.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή: