«ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ικανά μόνο για τηλεοπτική κατανάλωση
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000

Στης Καστάνης την ολόμαυρη ράχη...
«Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων», παίζει η πρώτη είδηση. Εχεις αράξει στον καναπέ μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, μαζί με ένα πακέτο με πατατάκια και περιμένεις τα νέα, ως ανυποψίαστος τηλεθεατής. Το σπίτι σου δεν κάηκε, το δέντρο δίπλα σου αναπνέει ακόμα και οι συγγενείς σου έχουν βγει βόλτα. Δεν προλαβαίνεις να φας το πρώτο και νάσου η Βάσω, η υπουργός Εσωτερικών, να ανακοινώνει τα κυβερνητικά μέτρα. Αφού ξεμπερδεύεις με το πατατάκι που όλως τυχαίως (!) στραβοκατάπιες, ξεκινά η «κασέτα»: «Η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τους πληγέντες. Αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τις απώλειες που είχαν. Παρέχει φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σύναψης δανείων. Προχωρά άμεσα στα αντιπλημμυρικά έργα και στην αποκατάσταση οδικών δικτύων. Η κυβέρνηση θα συνδράμει στην ασφάλεια και ανάπτυξη των καμένων περιοχών και των κατοίκων τους».

Τα παραπάνω μέτρα ανακοινώνουν κυβερνητικά χείλη και ταυτόχρονα αναγράφονται στην οθόνη της τηλεόρασης για... εμπέδωση. Κι εσύ τρως το τελευταίο πατατάκι, ανακουφισμένος για τη μέριμνα που έλαβε η κυβέρνηση έναντι των πληγέντων. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, λες, και αλλάζεις κανάλι. Παίζει μια κωμωδία....

Την ίδια ώρα, κάπου αλλού - στη Σάμο, στη Φθιώτιδα, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Ηπειρο, στην Αρκαδία, στην Κέρκυρα - δεν κατεβαίνει μπουκιά. Βρίσκονται στο καφενείο ή στο σπίτι που δεν έχει καεί, μπροστά από την τηλεοπτική οθόνη, όχι ως τηλεθεατές, αλλά ως παθόντες. Είναι αυτοί που ξέρουν. Εχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, περιουσίες, τον τόπο τους όπως τον γνώριζαν, το μέλλον που πάσχιζαν για τους ίδιους και τα παιδιά τους, την αξιοπρέπειά τους. Εχουν «κερδίσει», όμως σε οργή, αλλά και σε αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που «τρώγοντας τα πατατάκια» σού κρύβουν. Εχουν κερδίσει την αλήθεια του παθόντος. Αυτού που ξέρει, ότι τα «μέτρα» αποκατάστασης είναι μία ακόμα μαχαιριά στην πληγή του.

«Μέτρα» - κοροϊδία

Στο δρόμο προς τη Κάτω Λάμβανη. Εκεί που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τώρα πια, αφού γίναν όλα στάχτη, θα κατασκευαστούν ασφαλτόδρομοι
Τι ήρθε να ανακοινώσει, λοιπόν, η κυβέρνηση, με την έπαρση του ικανού και αποτελεσματικού, και ταυτόχρονα του άμοιρου ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές;

Ανακοίνωσε πως θα δοθεί στις οικογένειες - πολύτεκνες και μη - βοήθημα 200.000 δραχμών. Είναι το γνωστό «επίδομα» που καθιερώθηκε το 1994 και από τότε παραμένει καθηλωμένο. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί αποζημίωση μέχρι 2 εκατομμύρια δραχμές (με ποια κριτήρια όμως;), για την αντικατάσταση οικοσυσκευής. Αυτή θα δοθεί... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κορινθίας και Φθιώτιδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν. Για να ανακατασκευάσουν οι πληγέντες το σπίτι τους, επιχορηγούνται μόνο με 130.000 δραχμές ανά τ.μ. Για τη δε επισκευή επιχορηγούνται μόνο με 65.000 δραχμές.

Οσοι έμειναν άνεργοι, λαμβάνουν επίσης το... συγκλονιστικό ποσό των 200.000 δραχμών, ενώ οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, «ενισχύονται» με 150.000 δραχμές. 120.000 δραχμές δίνεται στους συνταξιούχους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι «αποζημιώνονται» κατά το ήμισυ των απωλειών που είχαν με βάση τη φετινή παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο. Οι απώλειες που θα έχουν τα επόμενα χρόνια δεν καλύπτονται και μένουν έτσι μετέωροι. Χαρακτηριστικό είναι πως μια ελιά για να αποδώσει καρπό χρειάζεται 6 με 10 χρόνια....

Ολα αυτά ισχύουν για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την υπόσχεση για αναδάσωση των καμένων εκτάσεων - κάτι όμως που δεν κατοχυρώνεται με νόμο - και την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικό πακέτο «μέτρων» ανακοινώθηκε για την Ηπειρο - ως παραμεθόριος περιοχή - την περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, για το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τι ανακοινώθηκε; Μάλλον το αυτονόητο. Εναρξη αντιπλημμυρικών έργων και έργων οδοποιίας (με κυβερνητική ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών μεταξύ τους δεν υπάρχει), μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες εκτάσεις, δημιουργία ελεγχόμενης κυνηγετικής ζώνης. Θα δημιουργηθεί τέλος, οικισμός για τους πυρόπληκτους των κοινοτήτων Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης, ενώ θα ενισχυθούν τα φυλάκια στρατού και θα ιδρυθεί σταθμός συνοροφυλάκων στην Αγ. Μαρίνα.