ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αναλαμβάνει δράση με καθημερινές παρεμβάσεις

Στόχος η απορρόφηση και η ουσιαστική προστασία των ανέργων, σε σύγκρουση με την πολιτική των εφοπλιστών και των κομμάτων τους

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα δικαιώματα των άνεργων ναυτεργατών
Δράση αναλαμβάνει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών στην οποία συμμετέχουν ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων και έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων. Οπως αποφάσισε η Επιτροπή, θα γίνονται καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις για την απορρόφηση των ανέργων και την ουσιαστική προστασία τους, ενώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα καθορίζεται κάθε Τετάρτη στις 10.30 το πρωί με σύσκεψη που θα γίνεται στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και στην οποία καλείται να συμμετέχει κάθε άνεργος ναυτεργάτης.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε χτες η Επιτροπή, επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εργασία των ναυτεργατών πλήττεται άγρια από την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μοναδικό τους κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση «με όλα τα μέσα» των συμφερόντων των εφοπλιστών. Οπως επισημαίνει, «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στους ναυτεργάτες είναι και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία στρώνει με κάθε τρόπο το έδαφος για να εφαρμοστεί η φιλοεφοπλιστική πολιτική. Εχουν κάνει μεγάλη ζημιά, είναι με τους εφοπλιστές και την αντιναυτεργατική πολιτική».

Η Επιτροπή παραθέτει ενδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους που διενεργούν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, όπως στα μεσογειακά τουριστικά ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ V, VI, XI, XII, «BLUE ORIZON», «EROTOKRITOS», «ELLI T», «OLYMPIA PALACE», «IONIAN KING», «SIRENE», «POLARIS», «CRYSTAL», «EASY CRUISSES 1», «OCEAN MONARCH». Στα ακτοπλοϊκά «ΕΞΠΡΕΣ ΛΗΜΝΟΣ», «ΑΡΣΙΝΟΗ», «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ», στα πλοία των πορθμειακών γραμμών, ενώ στα ποντοπόρα, όπως επισημαίνεται, επικρατεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το ΥΕΝ δε δίνει τις λίστες πληρώματος (κρου λιστ) για να μην γίνεται έλεγχος στα πλοία, στο όνομα της προστασίας δήθεν προσωπικών δεδομένων» και τονίζει ότι από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι αν «εφαρμόζονταν στοιχειωδώς κάποια μέτρα ελέγχου, θα είχε απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που παραθέτει η Επιτροπή και το οποίο ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των ανέργων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: