Παιδεία και τέχνη
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000

Μπροστά στη συνεχιζόμενη απαξίωση της εικαστικής παιδείας από την κυβέρνηση - το πιο πρόσφατο χτύπημα ήταν η κατάργηση, ουσιαστικά, των καλλιτεχνικών στην εκπαίδευση - η διοργάνωση του ετήσιου σεμιναρίου της Ενωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων από τις 4 έως τις 6 του Σεπτέμβρη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών προσδίδει ακόμη περισσότερη σημαντικότητα στο γεγονός.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από τις ενότητες των θεμάτων που θα συζητηθούν στο σεμινάριο κάτω από τον γενικό τίτλο «Εικαστικές τέχνες και ο παιδαγωγικός τους ρόλος», αφού δεν αφορούν «στενά» κλαδικά ζητήματα, αλλά την ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου της νέας γενιάς. Οι ενότητες αυτές είναι: Εκπαίδευση μέσα από την Ακρόπολη, Διδακτική ιστορία τέχνης και εφαρμογές, νέες τεχνολογίες και καλλιτεχνικά, μέθοδοι και πρακτικές καλλιτεχνικής διδασκαλίας.

Τα θέματα, που περιλαμβάνουν αυτές οι ενότητες και που θα αναπτυχθούν από εικαστικούς, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, αρχαιολόγους και ιστορικούς της τέχνης, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αφορούν τον παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης, από τον ίδιο το λόγο ως εργαλείο μετάδοσης της γνώσης, μέχρι τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, στις 6/9 και από τις 7 μμ, διοργανώνεται κινηματογραφική βραδιά με ταινίες για την τέχνη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων για την Τέχνη «e-φως».

Παράλληλα κυκλοφορεί και η περιοδική έκδοση της Ενωσης με τίτλο «Εικαστική παιδεία». Εκτός από τα θέματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο, όπως το πρώτο άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Στον Καιάδα η υπόθεση της τέχνης», περιλαμβάνονται και ενδιαφέροντα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τα καλλιτεχνικά κινήματα, την ιστορία της τέχνης, τη φωτογραφία κ.ά.

Τέλος, η Ενωση κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βούπερταλ, Ράινερ Βικ, «Γιοχάνες Ιτεν, η εικαστική παιδαγωγική ως ολιστική παιδαγωγική». Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας φέρνει σε επαφή με τις απόψεις ενός σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη και παιδαγωγού, ο οποίος δίδαξε, εκτός των άλλων, και στο θρυλικό Μπάουχάους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φως και χρώμα (2003-11-02 00:00:00.0)
Καλλιτέχνες και εκπαίδευση (2002-06-12 00:00:00.0)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2000-04-01 00:00:00.0)
Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση (2000-03-19 00:00:00.0)
Στους "δρόμους" των εκθέσεων (1995-03-18 00:00:00.0)