ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ανοιχτό» το θέμα επιστροφής του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο...
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Στιγμιότυπα από τις στρατιωτικές ασκήσεις
ΠΕΤΛΟΒΟ ΜΠΟΓΙΣΤΕ.-

Στρατιωτικές ασκήσεις με τη -μάλλον εύγλωττη...- επωνυμία «Επιστροφή 2000» και με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 στρατιωτών πυροβολικού και την υποστήριξη 200 αρμάτων μάχης, δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων, πραγματοποίησαν χτες επίλεκτες μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού σε περιοχές της νότιας Σερβίας.

Μάλιστα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ομοσπονδιακού γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς σημείωσε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πως «ιερό καθήκον» των δυνάμεων που συμμετείχαν σ' αυτές τις ασκήσεις «είναι η επιστροφή τους στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς θα αποτελούσαν μία εξαίρετη βοήθεια στις ανίκανες πολυεθνικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ μετά την εκεί παταγώδη αποτυχία της αποστολής της»...

Στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του, ο στρατηγός Πάβκοβιτς «υπενθύμισε» στους εκατοντάδες στρατιώτες και στους περίπου δέκα ξένους διπλωμάτες και στρατιωτικούς ακολούθους, που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις «Επιστροφή 2000», πως η περσινή στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία και τα Ηνωμένα Εθνη «επιτρέπει την τελική επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων».

Οταν ρωτήθηκε μετά το τέλος της άσκησης εάν ο γιουγκοσλαβικός στρατός «θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο ακόμη και δίχως τη συναίνεση της ΚΦΟΡ», ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ. απάντησε πως «ο στρατός δεν επιθυμεί να παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «τα αποθέματα ανοχής του σερβικού λαού έχουν και τα όριά τους».



Associated Press