Συντονισμός του αγώνα για την Παιδεία

Την ερχόμενη Τετάρτη η σύσκεψη φορέων μετά την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων και της ΕΛΜΕ του Πειραιά 

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000

Με στόχο κοινή δράση για την Παιδεία προχωράνε οι προετοιμασίες για τη σύσκεψη φορέων που καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά, την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 4ος όροφος), με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης και το συντονισμό της δράσης τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η πρόσκληση έχει απευθυνθεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και τα συντονιστικά αγώνα μαθητών Αθήνας και Πειραιά.

Η πρωτοβουλία της σύσκεψης πραγματοποιείται τη στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να θολώσουν τα νερά με εξαγγελίες για «βελτιώσεις», οι οποίες δε θίγουν την ουσία της μεταρρύθμισης. Ομως οι γονείς, που είδαν τα παιδιά τους να διώκονται βίαια από το λύκειο με αυτόν τον τρόπο, δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν. Η Ομοσπονδία Γονέων του Πειραιά, σε μια περιοχή όπου για δεύτερη χρονιά η αποτυχία στις εξετάσεις ξεπέρασε το 30%, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι ανακοινώσεις των δήθεν βελτιώσεων (μείωση του αριθμού των μαθημάτων και ένας άλλος τρόπος υπολογισμού του βαθμού) δε θίγουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία της μεταρρύθμισης. Το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των "βελτιωτικών μέτρων" είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, κυρίως των μαθητών».

Οπως επισημαίνεται από την Ομοσπονδία Γονέων και την ΕΛΜΕ Πειραιά, η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων που ανέλαβαν οι φορείς που συντόνισαν τη δράση τους τον περασμένο Ιούνη και βασίζεται στην απόφαση της τελευταίας σύσκεψης των εν λόγω φορέων, για πραγματοποίηση νέας σύσκεψης και συντονισμό της δράσης τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.