Πύρινα μέτωπα σε Καρύταινα και Πάρνωνα
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Associated Press

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν τα πύρινα μέτωπα της Καρύταινας και των γύρω περιοχών και του Πάρνωνα. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Καρύταινας, από το μεσημέρι η πυρκαγιά, η οποία έχει αναπτύξει μεγάλη περίμετρο λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και της αδυναμίας των πυροσβεστικών δυνάμεων να την περιορίσουν, άρχισε να απειλεί μια σειρά χωριά (Κοτύλιο, Ανω Κοτύλιο, Κουρουνιός, Ισιωμα, Ανω Καρυές, Καστανοχώρι, Κυπαρίσσια και Μαυρέα). Αυτά εκκενώθηκαν προληπτικά. Στο βόρειο μέτωπο την τελευταία στιγμή δεν εκκενώθηκαν από τις αρχές τα χωριά Ατσίχολος, Βλαχοράφτι και Σαρακίνιο. Αργά το βράδυ οι φλόγες κατευθύνονταν προς την Λυκοσούρα, ενώ ειχε δοθεί εντολή εκκένωσης του Λύκαιου.

Στον Πάρνωνα η φωτιά καίει για όγδοη ημέρα το νότιο και δυτικό τμήμα του βουνού. Χθες το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν ανάμεσα στο χωριό Αγριάνοι και στο Πολύδροσο. Το βράδυ κατευθύνονταν προς Αγ. Ανάργυρους και Βασσαρά. Η περίπτωση του Πάρνωνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία και η εξ ολοκλήρου ανάθεσή της στην Πυροσβεστική.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Δήμος Λεβεντάκης, επί σειρά ετών τεχνολόγος δασοπονίας, με θητεία στον Πάρνωνα και γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, οι δασικές πυρκαγιές δε σβήνονται μόνο με τη μάνικα. Για να σβηστεί η πυρκαγιά σε υψηλό δάσος κωνοφόρο, όπως είναι στην περίπτωση του Πάρνωνα, πρέπει να είναι κανείς γνώστης της περιοχής, να ξέρει από πού θα την πλησιάσει, πώς θα την προσεγγίσει και πότε θα επέμβει. Είναι καθοριστικό να γνωρίζει τι είδους βλάστηση καίει, γιατί άλλη συμπεριφορά έχει η πυρκαγιά στα πλατύφυλλα (πουρνάρια, δρυς) και άλλη στα κωνοφόρα που είναι πιο εύφλεκτα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο Πάρνωνας θα καταστραφεί, αν δε ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα: Αλυσίδα τουλάχιστον 10 εναέριων πυροσβεστικών μέσων που με καθοδήγηση από τις επίγειες δυνάμεις θα ρίχνουν σε συγκεκριμένα σημεία, σε συνδυασμό με την παρέμβαση επίγειων δυνάμεων στο μεσοδιάστημα από ρίψη σε ρίψη. Επιβεβλημένη κρίνεται η παρουσία και άμεση δράση των δασολόγων, δασοφυλάκων, οι οποίοι μαζί με επίγειες δυνάμεις θα τις καθοδηγούν οι ίδιοι και όχι οι πυροσβέστες, ώστε να επεμβαίνουν στα διάφορα μέτωπα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το αλαλούμ συνεχίζεται

Για δεύτερη μέρα, συνεχίστηκε χθες στην Ηλεία η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - μεταξύ των οποίων είχαν παρεισφρήσει και αρκετοί επιτήδειοι - από τις τράπεζες. Το σύστημα αυτό της ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης από την πλευρά της κυβέρνησης έχει σαν στόχο, από τη μία, να ξεγλιστρήσει από την οργή των κατοίκων για τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και, από την άλλη, να αμβλύνει, ακόμα και να ανατρέψει, τη δημιουργία αρνητικού προεκλογικού κλίματος.

Η εικόνα της κοσμοσυρροής και του αλαλούμ, που επικρατούσε χθες στις τράπεζες, συνεχιζόταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με τους πυρόπληκτους να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, στην προσπάθειά τους να παραλάβουν το ποσό των 3.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους. Οπως συνεχίστηκε και το φαινόμενο που παρουσιάστηκε από την πρώτη ημέρα, δηλαδή άνθρωποι άσχετοι με πυρόπληκτες περιοχές να έχουν πάρει από νωρίς θέση και να παραλαμβάνουν το οικονομικό βοήθημα από δύο και τρεις τράπεζες. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί πυρόπληκτοι είτε να μην προλάβουν να πάρουν το βοήθημα είτε απογοητευμένοι από το εν λόγω σκηνικό να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία να αφήσουν το χωριό τους και να κατευθυνθούν προς τις τράπεζες του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Ζαχάρως.

Χωρίς ρεύμα και νερό τα πρώτα λυόμενα

Τα πρώτα λυόμενα σπίτια στήθηκαν χθες στο χωριό Μάκιστος, το χωριό - φάντασμα, το οποίο κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και θρηνεί περισσότερους από δέκα νεκρούς. Ωστόσο, η εγκατάσταση λυόμενων στο χωριό είναι για την ώρα χωρίς αντίκρισμα, καθώς για όγδοη μέρα σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση.

Χθες, κηδεύτηκε σε βαρύ κλίμα ο Γιάννης Σιορδίνης, πατέρας δύο παιδιών, στο χωριό Ανήλιο. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στον πιο μαρτυρικό τόπο της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Ηλεία, στο σημείο λίγο έξω από το χωριό Αρτέμιδα, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους κατοίκους του χωριού αυτού για να απεγκλωβιστούν από την πύρινη λαίλαπα, ο ίδιος, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Σήμερα θα κηδευτούν στο χωριό Αρτέμιδα η τραγική γιαγιά με τα δύο εγγονάκια της, όπου και αυτοί βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην έξοδο του χωριού, όταν μαζί με άλλους 19 συγχωριανούς τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.