Με «όπλο» τον πολιτισμό ενάντια στην υποκουλτούρα

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Νίκαιας ξεδιπλώνει ένα πλούσιο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι»

Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007

Συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος»

Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής τους, ο Δήμος Νίκαιας και φέτος ξεδιπλώνει ένα πλούσιο και σταθερά προσανατολισμένο στην ποιοτική δημιουργία «Πολιτιστικό Καλοκαίρι». «Με τη γνώση», αναφέρει ο δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος, «πως η τέχνη είναι το αντίβαρο για να οξύνεται η επαγρύπνησή μας σε ό,τι προσβάλλει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, συνεχίζουμε την πνευματική περιπέτεια των Πολιτιστικών Καλοκαιριών». Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, το φετινό πρόγραμμα απηχεί την ανοδική πορεία της πολιτιστικής πρότασης του δήμου, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά και των ζωντανών δημιουργικών δυνάμεων της Νίκαιας, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι.

Σε Κατράκειο και Κηποθέατρο

Το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 του Σεπτέμβρη, κυρίως στο Κατράκειο και στο Δημοτικό Κηποθέατρο. Αρκετές από τις εκδηλώσεις του είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου πλέον δεσπόζει το «Πάρκο Γλυπτικής» της Νίκαιας. Είναι ο δημιουργικός «καρπός» του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής που οργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με θέμα τους «Πρόσφυγες», το περσινό καλοκαίρι. Εκτίθενται είκοσι υπέροχα γλυπτά, που το καθένα μιλά με το δικό του τρόπο για τους πρόσφυγες του κόσμου, για τον πόνο και την αγωνία της προσφυγιάς.

Αύριο, στο Κατράκειο, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία «Κι αν είμαι ροκ» (Ζουγανέλης, Καζούλης, Μαχαιρίτσας, Μιτζέλος, Μπουλάς, Παπακωνσταντίνου, Πλιάτσικας, Σταρόβας κ.ά.). Ακολουθούν: 5/9 - Κατράκειο: Το Θέατρο «Αθήναιον» παρουσιάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη. 7/9 -Κατράκειο: Παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με την «Ανδρομάχη» του Ρακίνα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. 10/9 - Κατράκειο: Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας παρουσιάζει τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. 11/9 (Κηποθέατρο): «Η Μουσική των προσφύγων» με ούτι, βιολί, κανονάκι, κοντραμπάσο, τραγούδι, από το μουσικό σύνολο «Caravan». 13/9: Παραμύθια από τη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Αρμενία στο ανακαινισμένο Χαμάμ (Μυλασσών και Αρμενίων Προσκόπων), αφήγηση Νίκος Ζώκας, μουσική Κώστας Εγγλέζος. 17/9 (Κατράκειο): Η Θεατρική Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσιδίμη. 18/9 (Κηποθέατρο): Συναυλία - αφιέρωμα στους Κοκκινιώτες μουσικούς Βαγγέλη και Αγγέλα Παπάζογλου, με το συγκρότημα «Δρόμος» και την Σοφία Εμφιετζή. 21/9 (Κηποθέατρο): Παρουσίαση του βιβλίου του Νέαρχου Γρηγοριάδη «Κώστας Παπαδόπουλος, ο Παγκανίνι του μπουζουκιού» - συναυλία με το δεξιοτέχνη Νικαιώτη μουσικό Κώστα Παπαδόπουλο και την ορχήστρα του. 24/9 (Μάντρα Μπλόκου): Θεατρική παράσταση της «Ομάδας Δυτικά της Πόλης» με το έργο «The Black Eyed» της Betty Shamieh, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

«Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι είναι η κορυφαία πολιτιστική περίοδος του δήμου αλλά κάθε άλλο παρά η μοναδική. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δήμαρχος, ο δήμος επιδιώκει συνειδητά τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης και τη δημιουργική ενσωμάτωσή της στην πολιτιστική καθημερινότητα των Νικαιωτών. Ετσι, οι εκδηλώσεις μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς σε ανάμνηση των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί στις 17/8/1944 λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, ενώ στα 85 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 11 - 13/9, με θέμα τη «Μικρασιατική Μνήμη».

Κινηματογραφικά αφιερώματα και εκθέσεις

Παράλληλα με τα παραπάνω θα λειτουργεί με όλες «τις μηχανές αναμμένες» και ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245) εντός του οποίου λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ο ανακαινισμένος θερινός δημοτικός κινηματογράφος «Σινέ Νίκαια». Εκεί, εκτός των επιλεγμένων ταινιών (θεματικά διαχωρισμένων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός στη Νίκαια) από 10 έως 16/9 θα προβάλλονται οι 11 καλύτερες ελληνικές ταινίες που προέκυψαν μετά από επιλογή της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η οποία συνεργάστηκε με το δήμο γι' αυτό το σκοπό. Πρόκειται για τις ταινίες «Η κάλπικη λίρα», «Η φωτογραφία», «Ο δράκος», «Ο Θίασος», «Στέλλα», «Γλυκιά συμμορία», «Η Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», «Ευδοκία», «Αναπαράσταση», «Ρεμπέτικο», «Η Καρκαλού». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, στις 11/9 ο συνθέτης Γιώργος Αρσενίδης (πιάνο) και η Βάσια Ζήλου (τραγούδι) θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια από τα σάουντρακς και των 11 ταινιών.

«Πλούτος» σε σκηνοθεσία Θ. Καρακατσάνη
Ο Πολυχώρος φιλοξενεί παράλληλα εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικές εκδηλώσεις. Μέχρι τις 16/9 θα λειτουργεί η έκθεση «Αδελφοί Μανάκια. Οι πρώτοι Βαλκάνιοι κινηματογραφιστές». Πρόκειται για παρουσίαση μοναδικών ιστορικών ντοκουμέντων για τους αδελφούς Μανάκια, στην Ελλάδα, από ό,τι περισώθηκε από το υλικό αυτών των πρωτοπόρων, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, κινηματογραφιστών. Το αφιέρωμα συνοδεύεται με σπουδαίες ταινίες του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος», μέχρι τις 6/9 θα λειτουργεί η έκθεση του Αριστοτέλη Βαρσάμη «Οι μεγάλοι της ελληνικής κωμωδίας - 40 πορτρέτα» - μια σειρά από μοναδικά πορτρέτα των μεγάλων Ελλήνων κωμικών. Το ίδιο διάστημα, στο χώρο, παρουσιάζεται και η έκθεση του Κώστα Μπαλουκίδη «Οι άπειρες όψεις ενός τραπεζιού».

Σημειώνουμε, επίσης, την κυκλοφορία του cd με την ηχογράφηση της περσινής συναυλίας του συγκροτήματος «Δρόμος» με τα τραγούδια για την Κοκκινιά (οργάνωση συναυλίας, ηχογράφησης και έκδοσης: Δήμος Νίκαιας). Ο δίσκος, που τιτλοφορείται «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά», περιλαμβάνει δημιουργίες των Τσιτσάνη, Γενίτσαρη, Τούντα, Καλδάρα, Μητσάκη, Λεοντή, Μούτση, Ξαρχάκου κ.ά., που μιλούν για την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, τον έρωτα, την αγάπη για τη ζωή. Μια δισκογραφική έκδοση αφιερωμένη σε μια πόλη που δημιουργήθηκε μέσα από τη Μικρασιατική τραγωδία, τον πόνο, την ανέχεια και την προσφυγιά, η οποία όμως κατάφερε, με το πείσμα και τους αγώνες της για τη ζωή και την πρόοδο, να γίνει - ίσως - η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας.



«Ανδρομάχη» από το Εθνικό Θέατρο


Μουσικό σύνολο «Caravan»

Ρ. Σ.