Το «Τρίτο» για την Κάλλας
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007

Αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας είναι το πρόγραμμα του Τρίτου Προγράμματος την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη. Το αφιέρωμα ξεκινά στις 10.00 με το «Αναπάντητο Ερώτημα». Στις 11.00, το «Musica Reservata» περιλαμβάνει ένα δίωρο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, με τις πρώτες επίσημες ηχογραφήσεις της στην εταιρεία CETRA, με αποσπάσματα από την πρώτη ολοκληρωμένη όπερα που ηχογράφησε σε στούντιο (την Gioconda του Ponchielli), με αποσπάσματα από την εμφάνισή της στο Ηρώδειο το 1957, και με τις «σπάνιες» δοκιμές του 1953. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από τον «Κουρέα της Σεβίλης» του Ροσίνι, μια ηχογράφηση του 1957.

Στις 16.00, το αφιέρωμα έχει τίτλο «Ηρωίδες της Οπερας, όπως τις ζωντάνεψε στη σκηνή η Μαρία Κάλλας». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο, που «έφυγε» από τη ζωή στις 16 Σεπτέμβρη του 1977, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της όπερας και τους φιλόμουσους όλου του κόσμου να αισθάνονται βαθιά την έλλειψη των μοναδικών ερμηνειών της στην Νόρμα, στην Μήδεια, στην Κάρμεν, στην Αΐντα, στην Βιολέτα Βαλερί, στην Τραβιάτα, στην Τζίλντα, στην Ροζίνα, στην Μανόν Λεσκό, στην Φλόρια Τόσκα, στην Μιμή, στην Δεισδαιμόνα, στην Μαντάμ Μπατερφλάι, στην Λουτσία ντι Λάμερμουρ, στην Αννα Μαρλένα, στην Μάντλεν, θύμα στη λαίλαπα της Γαλλικής Επανάστασης, στην Λαίδη Μάκβεθ, στην Δαλιδά.

Στις 18.00, ακολουθεί το αφιέρωμα «Μαρία Κάλλας - Συνοδοιπορία και συνέχεια». Στις 19.00, στο «Mare Nostrum» γίνεται αναφορά στην Μαρία Κάλλας, τη Μέγιστη των Υψιφώνων, και στο μέγιστο ρόλο της: στη «Μήδεια» του Luigi Cherubini, την οποία ενσάρκωσε, στα χρόνια του '50, με ανεπανάληπτη δύναμη και αλήθεια. Στις 20.00 ακολουθεί «Η Κάλλας στο Παρίσι». Πρόκειται για το ρεσιτάλ της Μαρίας Κάλλας με γαλλικές άριες «Callas a Paris» («Η Κάλλας στο Παρίσι»), που ηχογράφησε το 1961. Η Κάλλας επέλεξε εδώ άριες για σοπράνο και για μέτσο σοπράνο από το γαλλικό ρεπερτόριο και τις ερμήνευσε με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Τους περισσότερους ρόλους δεν είχε ερμηνεύσει ποτέ στη σκηνή, και όμως όταν την ακούμε μοιάζει σαν να ζωντανεύει ολόκληρη η όπερα μπροστά στα μάτια μας.

Στις 21.00, στο «Ξενοδοχείον Βαλκάνια», ο ηθοποιός Γιώργος Ορφανός, συνεργάτης του Τζεφιρέλι, του Βισκόντι, του Τσαρούχη, της Λίλα ντε Νόμπιλι και άλλων, μιλάει για την Μαρία Κάλλας. Στις 22.00 ολοκληρώνεται το αφιέρωμα με τη μετάδοση της ηχογράφησης από την παράσταση στο Coven Garden του Λονδίνου το 1952, όπου ο ρόλος της «Norma» του Vincenzo Bellini (1831) θεωρείται γενικά σαν ένας από τους δυσκολότερους του οπερατικού ρεπερτορίου. Η Κάλλας ήταν η ιδανική του ερμηνεύτρια, τον τραγούδησε 89 φορές καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της.