ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Βαθιά ταξικά τα αίτια της ανισοτιμίας

Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007

Αποψη από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης

Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ.--

«Χρειαζόμαστε ταξικό προσανατολισμό στα συνδικάτα». Η παραπάνω φράση μιας Ινδής συνδικαλίστριας, στη διάρκεια της χτεσινής, πρώτης μέρας των εργασιών της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης Εργαζόμενων Γυναικών, που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις Βρυξέλλες, αναδεικνύει τη βασική διαπίστωση από την πλούσια πείρα που μεταφέρεται στις εργασίες: Η ένταση των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων της εργατικής τάξης αποτελεί προϋπόθεση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών.

«Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι το "γυναικείο ζήτημα" αφορά στα δύο φύλα, είναι ένα πρόβλημα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Οι ίδιες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι λόγοι για την κατώτερη θέση των γυναικών στη σημερινή κοινωνία είναι βιολογικοί και ψυχολογικοί», τόνισε χτες στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει πια φανερό ότι η ισοτιμία των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί στον καπιταλισμό.

Ο ΓΓ της ΠΣΟ σημείωσε ότι η Ομοσπονδία θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένη δράση, με στόχο να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί η παρέμβαση για τα προβλήματα των γυναικών, για τη συσπείρωση και την ενεργοποίησή τους μέσα από τα συνδικάτα.

«Ανεξάρτητα από το αν ο εκφραστής της εκμετάλλευσης είναι άνδρας ή γυναίκα, η εργατική τάξη και ιδιαίτερα οι γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται να καταλάβουν πως οι αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας θα πρέπει να είναι κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου, κόντρα στις πολυεθνικές, στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό», επισήμανε η Εμυ Σκαντζού, εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην παρέμβασή της.

«Είναι καθήκον μας να συντονίσουμε και να προσανατολίσουμε τις δράσεις μας, ώστε περισσότερες γυναίκες από την εργατική τάξη να γράφονται στα συνδικάτα, να αγωνίζονται με τις ταξικές δυνάμεις, με τα συνδικάτα που στηρίζουν τη νέα πορεία της ΠΣΟ. Με τα συνδικάτα που έχουν στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα.

Στη Συνδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 97 συνδικαλίστριες από 62 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 70 χώρες, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.