ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Μέλλον φτώχειας και ξεκληρίσματος
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007

ICON

Η μικρομεσαία αγροτιά, στο όνομα μιας τέτοιας ανάπτυξης της υπαίθρου ή θα οδηγηθεί στην ανεργία ή θα αποτελεί φτηνή εργατική δύναμη, συνήθως χωρίς μόνιμη εργασία, σε φάρμες, αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις
Η αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλουν ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ανεξάρτητα ποιος θα βγει στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια ευρωπολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και οδηγεί την αγροτιά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Και ανεξάρτητα από το τι διαλαλούν υποκριτικά και προπαγανδιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά που περιμένουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, δυστυχώς θα είναι ακόμα χειρότερα.

Ο πρωθυπουργός, το προηγούμενο διάστημα, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τους αγρότες σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του έκανε λόγο για μια πολιτική που θα στηρίζει τους επαγγελματίες αγρότες. Στα λόγια ακούγονται ωραία, όμως στην πράξη επιχειρηματίες αγρότες ή επαγγελματίες αγρότες, καμουφλάρουν την προδιαγεγραμμένη πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η αγροτιά μειώθηκε από το 30% στο 16%. Από το 2000 μέχρι το 2006 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφυγαν από τη μέση 181.600 αγρότες. Κι όπως κυκλοφορεί το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών μέσα στα επόμενα χρόνια θα πέσει κάτω από το 7%... Από την άλλη, τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κ.λπ.) γιγαντώθηκαν. Και θα γιγαντωθούν ακόμα πιο περισσότερο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για την εξασφάλιση των επιδοτήσεων μέχρι το 2013, αλλά δε λένε ότι εξασφάλισαν κουτσουρεμένες επιδοτήσεις, που με τη λεγόμενη αποδέσμευση εξωθούν την αγροτιά να μην παράγει. Τρανταχτά παραδείγματα είναι ο καπνός και τα τεύτλα και θα ακολουθήσουν κι άλλα αγροτικά προϊόντα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε λένε επίσης ότι φέτος τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι μειωμένα κατά 18% τουλάχιστον σε σχέση με αυτά του μέσου όρου της τριετίας 2000 - 2002. Δε λένε ακόμα ότι τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων μειώνονται ισόποσα με τον πληθωρισμό κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το 2013 να είναι μειωμένα κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002. Δεν αποκλείεται, στο μεταξύ να γίνει καμιά πρόσθετη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων αν δε βγαίνουν τα ευρώπουλα, που θέλει να δώσει η Κομισιόν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Χειροτέρευση

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως από το 2000 μέχρι το 2006 το αγροτικό εισόδημα, παρά τις όποιες αλχημείες, εμφανίζεται μειωμένο κατά 17%. Και η μείωση αυτή θα συνεχιστεί... Βέβαια, η ΕΕ στη λογική του μαζικού ξεκληρίσματος επιχειρεί να εμφανίσει ότι το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει όταν μοιράζει κανείς μικρότερες επιδοτήσεις σε πολύ λιγότερους αγρότες. Κι όπως επίσης φαίνεται, από το 2013 ετοιμάζονται πιο βαριά αντιαγροτικά φασούλια... Δεν αποκλείεται τούτο να γίνει και νωρίτερα, γιατί μέσα στο 2008 ετοιμάζεται να ξεφουρνιστεί η σχετική έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της νέας ΚΑΠ.

Από την άλλη, τα περιβόητα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ και του Β' πυλώνα της νέας ΚΑΠ, δεν έχουν επί της ουσίας τίποτα να προσφέρουν στη μικρομεσαία αγροτιά. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα κονδύλια αυτά κατευθύνονταν από τη μία στους μεγαλοαγρότες και σε επιχειρηματίες εντός και εκτός αγροτικού χώρου, ενώ για τους μικρομεσαίους αγρότες δίνονταν κάτι πρόωρες συντάξεις και κίνητρα για απόσυρση, έτσι και στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί το ίδιο φαινόμενο ακόμα πιο έντονο. Σε συνθήκες, όπου η μικρομεσαία αγροτιά θα εξαναγκαστεί να φύγει από χωράφια της δημιουργούνται ευκαιρίες, για να αρπάξουν τη γη μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, επιχειρηματικοί όμιλοι και κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα ή στον τουρισμό - αγροτουρισμό. Και η μικρομεσαία αγροτιά, στο όνομα μιας τέτοιας ανάπτυξης της υπαίθρου ή θα οδηγηθεί στην ανεργία ή θα αποτελεί φτηνή εργατική δύναμη, συνήθως χωρίς μόνιμη εργασία, σε φάρμες, αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Συρρίκνωση

Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής η νέα ΚΑΠ έδειξε ήδη ότι έβαλε την ταφόπλακα σε σημαντικές καλλιέργειες της χώρας. Και το κακό θα συνεχιστεί με πιο έντονους ρυθμούς. Ο δρόμος που έστρωσε το ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε η ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα: Να εξαφανιστεί η καπνοκαλλιέργεια και να υπάρξει μια παραγωγή γύρω στους 25.000 τόνους το 2006, από 116.000 τόνους το 2005. Να πέσει η τευτλοκαλλιέργεια στα 145.000 στρέμματα, από 270.000 που ήταν το 2006 και 418.000 στρέμματα το 2005. Να μειωθεί η καλλιέργεια σκληρού σιταριού από τα 7.300.000 στρέμματα το 2005 στα 5.000.000 στρέμματα το 2006.

Σε συνέχεια των αρνητικών κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ που υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ό,τι ψήφισε τον Απρίλη του 2004 για λάδι, καπνό και βαμβάκι, καθώς και τον περασμένο Ιούνη για τα οπωροκηπευτικά. Οπως εκτιμάται σχετικά, τα νέα μέτρα της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση την παραγωγή χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών και θα συρρικνώσουν δραματικά τη βιομηχανική ντομάτα και τη σταφίδα. Και τώρα ακολουθεί και το κρασί όπου ήδη η στάση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι κομμένη και ραμμένη στις αρνητικότατες προτάσεις της Κομισιόν, δηλαδή στις επιταγές της ΚΑΠ του ΠΟΕ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η απάντηση

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ότι κονταροχτυπήθηκαν προεκλογικά, για το καλό των αγροτοκτηνοτρόφων, όμως στην ουσία αποτελούν τα δύο πρόσωπα της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής. Της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η μικρομεσαία αγροτιά σταθερά θα οδηγείται με την πολιτική που ακολουθούν και θα ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά, στη φτώχεια, στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και των χωραφιών και στην ανεργία. Και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που «τσαμπουνάνε» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, δε θα αλλάζουν την πικρή αλήθεια και την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική! Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ανεχθούν, για άλλη μια φορά, την προεκλογική κοροϊδία και τα ψευτοταξίματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα υπερψηφίσουν την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα;..


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ