ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ
Παραδίδεται για μπίζνες με σφραγίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Κάτω τα χέρια από τη δημόσια γη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007

Από την καταστροφική πυρκαγιά στη Λιμνοθάλασσα του Καϊάφα, λίγο πιο πάνω από την παραλία που εμπορευματοποιεί τώρα η κυβέρνηση...
Τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η παράδοση από την κυβέρνηση ολόκληρης σχεδόν της δημόσιας παραλίας της Ζαχάρως (2.600 στρέμματα) στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα για να κάνουν τουριστικές μπίζνες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ως ιμάντας γι' αυτήν την παραχώρηση χρησιμοποιήθηκε ο νόμος 2971 του 2001 για τον αιγιαλό και τις παραλίες που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ!

Ειδικότερα, ο νόμος αυτός περιλαμβάνει τον καινοφανή όρο «παλαιός αιγιαλός» για τα τμήματα και τις ζώνες που προέκυψαν από την υποχώρηση της θάλασσας, τις οποίες θεωρεί ως «ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», παρέχοντας έτσι το δικαίωμα στην όποια κυβέρνηση να τις παραχωρήσει ή να τις ξεπουλήσει. Οπως πραγματικά αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και Δήμου, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», «πρόκειται για όμορες αμμώδεις εκτάσεις, των οποίων το μήκος είναι περί τα 8 χιλιόμετρα και περιήλθαν στο Δημόσιο ως παλαιός αιγιαλός»...

Σημειώνουμε ότι μεγάλα τμήματα της έκτασης αυτής ανήκουν στο δίκτυο «NATURA 2000» και - υποτίθεται - ότι απολαμβάνουν ένα σύστημα αυστηρής προστασίας. Παρ' όλα αυτά, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Ρ», και αυτή και ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Ηλείας (περιλαμβανομένης και αυτής του Καϊάφα) βρίσκεται στο στόχαστρο από διεθνείς τουριστικούς και επενδυτικούς ομίλους, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονταν και επιθεωρούσαν την περιοχή - κατά σύμπτωση - λίγα 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές!

Τα έργα «ανάπτυξης και διαχείρισης» - δηλαδή εμπορευματοποίησης - στη δημόσια αυτή περιουσία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις, προφανώς μέσω των περιβόητων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ):

Σημειώνουμε επίσης ότι αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας περιλαμβάνει και 780 περίπου δημόσια ακίνητα, που όπως ομολογείται «η πλειονότητα των οποίων είναι καταπατημένα» και ότι τα δύο μέρη (ΚΕΔ και δήμος) «προτίθενται να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τη σημερινή τους κατάσταση και να τα εντάξουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που διαμορφώνεται». Δηλαδή, ή να χαρίσουν τη δημόσια αυτή έκταση στους καταπατητές ή να τους επιτρέψουν να μπουν και αυτοί στο «κόλπο» με τις τουριστικές μπίζνες!

Κίνδυνος για τα λαϊκά στρώματα

Ο «νέος τύπος ανάπτυξης» της ΝΔ και η «παραγωγική ανασυγκρότηση ΑΕ» του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνεται περίτρανα πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί στην πράξη τη νομοθετική τροπολογία (2003) του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλου για την παραχώρηση του Καϊάφα στο πολυεθνικό τουριστικό κεφάλαιο για ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, ιππασίας κ.ά.».

«Είναι φανερό πως οι πολιτικές, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι "κίνδυνος θάνατος" για το περιβάλλον και τα λαϊκά στρώματα», επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας καλεί το λαό και τη νεολαία από τώρα, από την επόμενη μέρα των εκλογών, να διαμορφώσει κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας γης και του Καϊάφα. Δηλώνει πως το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση σταθερά και σθεναρά, διεκδικώντας μια άλλη ανάπτυξη, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος».