ΕΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
«Οι συμβάσεις δε χρειάζεται να αλλάξουν σε αορίστου χρόνου»

Ωμή παραδοχή από τον αρμόδιο Επίτροπο, που καταρρίπτει, για μια ακόμη φορά, το μύθο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007

Eurokinissi

Οι συμβασιούχοι πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση σε όσους τους κρατούν στην ομηρία, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα
Το Προεδρικό Διάταγμα 164 της ΝΔ που στέρησε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά από εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους είναι απολύτως σύμφωνο με την περίφημη, πλέον, αντεργατική κοινοτική οδηγία 70/1999. Αυτό ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ρητά και κατηγορηματικά, στις 4 Σεπτέμβρη 2007, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαψεύδοντας και πάλι τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό που ισχυρίζονται ότι η οδηγία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων προς όφελός τους! Πολύ περισσότερο, αυτό που δεν κάνει η οδηγία είναι να υπερασπίζεται τη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Η απάντηση του Βλαντιμίρ Σπίντλα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να εγκλωβίσουν προεκλογικά εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Υπερασπιζόμενος της οδηγίας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να μάθει «Πώς σχολιάζει η Επιτροπή την προφανή άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει την οδηγία 1999/70/ΕΚ; Θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».

Δεν κρύβει λόγια η ΕΕ

Στην απάντησή του (η ευθύνη της μετάφρασης ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΝ), ο Επίτροπος της ΕΕ δεν κρύβει λόγια για τις καθαρά αντεργατικές προθέσεις της ΕΕ και της εν λόγω οδηγίας, λέγοντας ότι:

Είναι φανερό ότι η οδηγία δεν επιβάλλει καμιά απολύτως μετατροπή οποιασδήποτε σύμβασης σε αορίστου χρόνου, όπως ψευδώς ισχυρίζεται επί χρόνια ο ΣΥΝ.

Η επιτροπή εκτιμά καθαρά ότι το Διάταγμα Παυλόπουλο είναι σύννομο με την Κοινοτική Οδηγία. Και κατ' επέκταση είναι σύννομο με τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για δουλιά χωρίς δικαιώματα, για διαρκή εργασιακή ομηρία.

Τελεσίδικα σε βάρος των συμβασιούχων

Ακόμα, για την απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και για την οποία ο ευρωβουλευτής διαμαρτύρεται, προσδοκώντας παρέμβαση της ΕΕ, ο Επίτροπος επισημαίνει πως το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει αποφασίσει ότι:

Επί της ουσίας, ο επίτροπος νίπτει τας χείρας του για τις όποιες νομικές διαδικασίες στην Ελλάδα, λέγοντας λίγο πολύ ότι το ζήτημα από πλευράς ΕΕ έχει λήξει, σε βάρος ασφαλώς των συμβασιούχων.

Να τιμωρηθούν οι πολιτικά υπεύθυνοι

Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα απ' όλα τα παραπάνω είναι ότι άλλη λύση για τους συμβασιούχους πέρα από την πολιτική απόφαση για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν υπάρχει. Λύση που περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα. Μέσα από την πολιτική καταδίκη των κυβερνήσεων που δημιούργησαν το πρόβλημα των συμβασιούχων.

Αλλά και εκείνων των δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ, που όχι μόνο ενέκριναν την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ψηφίζοντας μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το σχετικό άρθρο στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν αυταπάτες και νεφελώματα για τις προθέσεις και τον αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ.