ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ... εκμηδένισαν
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007

Associated Press

Το έγκλημα που συντελέστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τους 66 νεκρούς, τα δεκάδες καμένα χωριά, τις εκατοντάδες ξεκληρισμένες οικογένειες και τους χιλιάδες πυρόπληκτους, με τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, με τις οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις, δεν είναι χωρίς ενόχους. Πίσω από τα μαύρα σύννεφα καπνού, που ακόμη σκεπάζουν την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τόσες άλλες περιοχές της χώρας, πίσω από τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους της Πάρνηθας και της Πεντέλης, βρίσκονται συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες.

Η πρόληψη, που από ειδικούς και μη - ακόμη και από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - χαρακτηρίζεται ως «ακρογωνιαίος λίθος» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη. Μέτρα, που ακόμη και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχτεί ως «σημαντικά», τα κλείδωσαν στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας - με ενδεικτικό το παράδειγμα του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής του 1993.

Διαπιστωμένα από τότε

Εκείνο το πόρισμα με τίτλο «Για τη μελέτη σε βάθος του προβλήματος των πυρκαγιών και την υπόδειξη τρόπων οργάνωσης και μέσων για τη μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους» είναι αποκαλυπτικό. Να σημειωθεί ότι είχε γίνει ομόφωνα δεκτό από το ΚΚΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, διαπιστώνονταν:

Το κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα είναι τι έκαναν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, έστω και γι' αυτά τα, διαπιστωμένα και απ' τους ίδιους, προβλήματα. Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες πήραν σε αυτήν την κατεύθυνση;

Εργα και ημέρες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η υπόθεση της πρόληψης όχι μόνο δεν αφορά τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντιθέτως, δε διαθέτουν καν τα στοιχειώδη κονδύλια - έστω και για τα μάτια του κόσμου. Να σημειωθεί εξαρχής ότι στον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2007, το συνολικό ποσό που έχει προβλεφτεί για τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών είναι μόλις το 0,38% επί του συνόλου. Αντίστοιχα, το 2002 ήταν 0,4% και το 1997 έφτανε στο 0,48%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 0,38% αντιστοιχεί περίπου στο κόστος ενός χιλιομέτρου της Αττικής Οδού!

Από εκεί και πέρα:

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε και τα προβλήματα στις υποδομές. Συγκεκριμένα:

Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας

Το αποτέλεσμα, μετά από όλα αυτά, ήταν τα οργανωμένα μέτρα πρόληψης, όπως η αποψίλωση και ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων δασοφύλαξης, έργα που θα εκτελούνται μέσα από έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και στον οποίο θα συμμετέχουν Πυροσβεστική, δασικές υπηρεσίες και άλλοι φορείς, να έχουν μπει στο περιθώριο.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, η συγκρότηση ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας. Συγκρότηση συντονιστικών οργάνων κατά περιφέρεια και νομό, με αποφασιστικές αρμοδιότητες διοίκησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και με εκτελεστότητα αποφάσεων.