Μικρές σελίδες
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007

Για όσους αγαπούν το θεατρικό λόγο, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ» δύο τόμοι με όλα τα θεατρικά έργα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ υπό τον τίτλο «ΘΕΑΤΡΟ I και II». Η συγγραφέας (1903-1987) υπήρξε η πρώτη γυναίκα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, με διεθνή αναγνώριση. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, μεγάλωσε στη Λίλλη και μορφώθηκε κατ' οίκον με έμφαση στις ξένες γλώσσες, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ταξίδεψε στη Μαύρη Θάλασσα το 1935, με συντροφιά τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Γνωστή και η συνεργασία της με τον Κ. Θ. Δημαρά, με αφορμή την ποίηση του Καβάφη, που πρώτη αυτή έκανε γνωστό στη Γαλλία. Αλλωστε, το έργο της Γιουρσενάρ είναι συνυφασμένο με την ελληνική και ανθρωπιστική αντίληψη. Η ίδια έδινε έμφαση στους αγώνες για την ειρήνη και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Ο πρώτος τόμος της έκδοσης (μετάφραση Τερέζα Παναγιώτου) περιέχει τα ακόλουθα έργα:

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» όπου αφηγείται μια απόπειρα εναντίον του Μουσολίνι, το έτος XI της φασιστικής Ρώμης.

«Η μικρή Γοργόνα», μία ποιητική παραλλαγή του μύθου του Αντερσεν. Στα τρία μέρη της, η μικρή Γοργόνα, λαβωμένη από έρωτα για το Δανό πρίγκιπα, ζει θυσίες και το σπαραγμό του έρωτα των ανθρώπων.

«Διάλογος στο Βάλτο», ένα μονόπρακτο για τον εγκλεισμό μιας πατρικίας στον πύργο του έλους της Μαρένα, από τον ανελέητο σύζυγό της. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τον ιταλικό μεσαίωνα.

Τα έργα του δεύτερου τόμου (μετάφραση Ιωάννα Χατζηνικολή)εμπνέονται από τους ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας:

«Ηλέκτρα ή η πτώση των προσωπείων», έργο που πραγματεύεται τις δυσδιάκριτες όψεις του δίπτυχου Δικαιοσύνη - Εκδίκηση. Απέδωσε δικαιοσύνη ο Ορέστης ή έγινε πατροκτόνος; Η μανία της Ηλέκτρας ήταν αποκλειστικά καρπός μιας εκδίκησης;

Το «Μυστήριο της Αλκηστης», ένα δράμα που κινείται γύρω από το τρίπτυχο έρωτας, θυσία και θάνατος με συμβολική δύναμη και, τέλος, το «Ποιος δεν έχει το Μινώταυρό του;», μια μικρή κωμωδία, κάπου ανάμεσα στην όπερα και στην όπερα-μπούφα.