ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζεται νέα αντιδραστική επέλαση

Η επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορά άμεσα και στον Πολιτισμό

Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το χειρότερο τρόπο θα επιχειρήσει να «κλείσει» τα ανοιχτά «μέτωπα» στον Πολιτισμό η κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα, όπως άλλωστε επιβάλλει η ΕΕ, στην πολιτική της οποίας «ορκίζονται» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής το βράδυ της περασμένης Κυριακής για το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων: Αμεση συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, μόνιμοι και συμβασιούχοι, η προοδευτική διανόηση και οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί κάθε κλάδου, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών δεν (πρέπει να) έχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση «ξέχασε» ζητήματα όπως το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, την «Ακαδημία Τεχνών», τη δημόσια ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟ κ.ά. Δεν πρόκειται να κάνει «πίσω» στη συνέχιση και επέκταση, εμβάθυνση και - γιατί όχι - θεσμοθέτηση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη σύνδεσή της με την κερδοσκοπία του κεφαλαίου στον Τουρισμό, στη μαζική ή με «δόσεις» αλλαγή του προσανατολισμού της διαχείρισης του Πολιτισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αντιδραστικά δείγματα «γραφής»

Τα πολύ πρόσφατα δείγματα «γραφής» για το τι έπεται, «φρόντισε» να τα δώσει απροκάλυπτα η ίδια η κυβέρνηση λίγες βδομάδες έως και λίγες μέρες πριν τις εκλογές:

Τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε, είναι η αντιδραστική «σοδειά» λίγων βδομάδων πριν, αφού η κυβέρνηση μπήκε από τον Μάρτη του 2004 στα «γεμάτα», σε μια προφανή προσπάθεια να πείσει το κεφάλαιο για τη συνέπειά της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Ετσι είναι σαφές, πως ό,τι δεν μπόρεσε να προχωρήσει τα τελευταία 3,5 χρόνια, θα προσπαθήσει να το «τρέξει» τώρα. Αλλωστε, πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι η κατά «μέτωπο» επίθεση δε φέρνει αποτέλεσμα, όπως έδειξαν οι νομοθετικές της απόπειρες με το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ και για τον κινηματογράφο που «έπεσαν» σε «τοίχο» αντιδράσεων. Η κίνηση τακτικής με την υπουργοποίηση του Γ. Βουλγαράκη στο ΥΠΠΟ, την αποπομπή του Π. Τατούλη από υφυπουργό και την υιοθέτηση ενός προπαγανδιστικού «στιλ» τύπου «όλοι μαζί» προς τους ανθρώπους του Πολιτισμού, αφ' ενός στόχευε στο να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις και αφ' ετέρου στο να αναζητήσει «προθύμους» για το απαραίτητο πολιτικό «άλλοθι». Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ «πέρασε» στα «μουλωχτά» την υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο νόμο περί ΔΕΚΟ, αντιμετωπίζοντας έτσι και θεσμικά την ελληνική κινηματογραφία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ενώ όταν μαθεύτηκε οι κινηματογραφιστές αντέδρασαν έντονα, πολύ γρήγορα το ΥΠΠΟ προχώρησε στο ψευδεπίγραφο κινηματογραφικό «συνέδριο» με ορισμένους από τους «οργισμένους διαφωνούντες» να τρέχουν στις «συνεδριακές εργασίες» στο Μέγαρο Μουσικής.

Τι έπεται

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να προχωρήσει στο, προαναγγελθέν, νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που δε θα αλλάζει στο παραμικρό την αντιδραστική ουσία του προηγούμενου, ενώ δεν πρόκειται βέβαια να αγγίξει καν την υπαγωγή του ΕΚΚ στο νόμο περί ΔΕΚΟ.

Επιπλέον:

Το πιθανότερο είναι επίσης να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως προσώπων στην ηγεσία του ΥΠΠΟ, και η πολιτική σπέκουλα με τις επιστροφές των αρχαιοτήτων, τομέας που ήταν και το «βαρύ» προπαγανδιστικό «πυροβολικό» του Γ. Βουλγαράκη. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι η ΝΔ, ακολουθώντας την επικίνδυνη τακτική του ΠΑΣΟΚ, κινείται σε αυτόν τον τομέα με τη λογική των «συνεργασιών» και «ανταλλαγμάτων» ακόμη και όταν η Ελλάδα απαιτεί επιστροφές από «αμαρτωλά» ιδρύματα όπως το Μουσείο Γκετί.

Ο γενικός αντιδραστικός ιδεολογικο-πολιτικός προσανατολισμός της ΝΔ και στον τομέα του Πολιτισμού θα παραμείνει αναλλοίωτος. Από την άλλη, η πλούσια αγωνιστική πείρα που μάζεψε το κίνημα των καλλιτεχνών επιβάλλεται να μετουσιωθεί σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αφού, τα παραπάνω μέτωπα και αυτός ο προσανατολισμός του συστήματος είναι γνωστά. Οι επιτυχίες του κινήματος κατά των νομοσχεδίων για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ και του κινηματογράφου, κατά της παραχώρησης της Στοάς του Αττάλου στη «VODAFON» και του Ναού του Ποσειδώνα στην «BMW», οι συνεχείς αγώνες των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, είναι μια καλή παρακαταθήκη που θα «μουσειοποιηθεί» χωρίς τη συνέχειά της.

Τα νεότερα... στο δρόμο του αγώνα!


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ