ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΗΛΕΙΑ
Να διεκδικήσουν οι πληγέντες τα δικαιώματά τους
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007

Από τη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Πύργου
Την πυρόπληκτη περιοχή της Ηλείας επισκέφθηκε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη. Στόχος της επίσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν και μελετηθούν τα προβλήματα έτσι ώστε το Κόμμα να μπορέσει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη λύση τους. Η πρόταση, αυτή, μάλιστα, ανακοίνωσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, θα είναι βασικό συστατικό της τοποθέτησης που θα κάνει το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ, ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, υπεύθυνος του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πελοποννήσου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρόγραμμα δράσης και πάλης

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο δημαρχείο Πύργου η Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Επειδή γίνεται πολύ λόγος για την αλληλεγγύη, για μας η πιο ουσιαστική και βαρύνουσα πλευρά της αλληλεγγύης, είναι ο πολιτικός αγώνας που κάνουμε και για τα προβλήματα της περιοχής. Μας ενοχλεί το γεγονός να θεωρούνται οι πυρόπληκτοι ως κάποιοι άνθρωποι με πάρα πολλά προβλήματα, που κάποιος πρέπει να τους δείξει την ελεημοσύνη. Εμείς θεωρούμε ότι έχετε δικαιώματα, οι εργαζόμενοι όλοι του νομού και, βεβαίως, και οι πυρόπληκτοι, και πρέπει να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Δεν είναι απλώς να δούμε τους κατοίκους της περιοχής σαν μια ευκαιρία να δείξουμε φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Εχετε δικαιώματα και πρέπει να γίνει σκληρός αγώνας γι' αυτά.

Δεν υποτιμούμε καθόλου την πλευρά της κοινωνικής λαϊκής αλληλεγγύης, ξεκαθαρίζοντας το εξής: ότι όλοι όσοι δίνουν χέρι αλληλεγγύης, μιλάω για διάφορες εταιρείες κτλ., δεν το κάνουν με το αζημίωτο. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμάμε ότι, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός έδειξε τη διάθεση της αλληλεγγύης χωρίς να περιμένει αντίκρισμα, απλώς ένα γνήσιο αίσθημα ανθρωπισμού, και με αυτή την έννοια, αυτό, το δεύτερο, εμείς το στηρίζουμε».

Προϋπήρχαν τα προβλήματα

«Θέλουμε - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - να συγκεντρώσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα ζητήματα. Πρώτα πρώτα, τα προβλήματα, ιδιαίτερα σε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, σε εργατοϋπαλλήλους, σε μικρούς επαγγελματίες, προϋπήρχαν και έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική, που ακολουθείται στη χώρα μας και με τις απειλές που φέρνει η νέα ΚΑΠ στην Ελλάδα. Η προδιαγεγραμμένη πορεία συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των πάντων στα χέρια λίγων, είναι μια πολιτική που ισχύει και για το νομό σας.

Το τραγικό εδώ είναι το εξής, ότι πάνω σε μια πορεία αρνητική, έγινε το μεγάλο πλήγμα με αυτή την ανθρώπινη, οικονομική, οικολογική τραγωδία. Και ακριβώς αυτό που φοβόμαστε, είναι μη γίνει αυτό που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή ένα τέτοιο γεγονός, να αξιοποιείται για να επιταχυνθούν οι αρνητικές διαδικασίες. Γι' αυτό είναι κρίσιμο το τι θα γίνει με την παραγωγή του νομού και ιδιαίτερα, την παραγωγή των μικρομεσαίων αγροτών, των κτηνοτρόφων και άλλων. Αμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα κατεστραμμένα σπίτια, τα καμένα δάση και τους κινδύνους πλημμύρας και κατολισθήσεων. Το κρίσιμο, όμως, είναι τι θα γίνει με την παραγωγή».

Είχαμε διαφωνήσει με τα σχέδιά τους

«Πριν ακόμα γίνουν οι πυρκαγιές, οι εμπρησμοί να το πω έτσι, και μέσα στη Βουλή είχαμε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα: Οτι πρόκειται να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, ότι σχεδιάζεται εδώ, με όχημα την Ιονία Οδό, τον αγροτοτουρισμό σε όλο το νομό και στην περιοχή του Καϊάφα και αλλού, η εγκατάσταση μεγάλων τουριστικών μονάδων και μάλιστα ιδιωτικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, με την έννοια, στην ουσία, να έχουμε και ιδιωτικά χωριά, ιδιωτικά αγροκτήματα, που θα υποτάσσονται στον τουρισμό και όχι βέβαια στην αγροτική παραγωγή.

Είχαμε διαφωνήσει με όλα αυτά τα έργα και με την εγκατάσταση εδώ μεγάλων εταιρειών, που ήθελαν να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση στο νομό, όπου θα υποτάσσονται όλα στον τουρισμό των μεγάλων εισοδημάτων και ούτε καν στον τουρισμό εκείνο, που παλιότερα ξέραμε στην Ελλάδα, όπου διαχεόταν, κατά κάποιον τρόπο, το τουριστικό εισόδημα και στους μικρομεσαίους και στους απλούς κατοίκους.

Είχαμε αντιδράσει στο σχεδιασμό να γίνει το κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κοντά στην Ολυμπία και την ένταξη, αν θέλετε, και των αρχαιολογικών χώρων στον τουρισμό των επιχειρηματιών. Ο τουρισμός των επιχειρηματιών δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό τουρισμό που είναι αναγκαίος, με την αναψυχή ή με την τουριστική κίνηση ξένων εργαζομένων που αφήνουν και ένα εισόδημα και στους πολλούς».

Θα παίξουν με τον πόνο των ανθρώπων

«Πολύ φοβόμαστε ότι ακριβώς πάνω σε αυτή την τραγωδία, οι εταιρείες θα παίξουν με τον πόνο των ανθρώπων, θα παίξουν με το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση του νομού, θα είναι μακροχρόνια, για να περάσουν τα δικά τους σχέδια, τα οποία τα είχαν πριν και τώρα θέλουν να τα περάσουν ταχύτερα.

Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι το εξής ζήτημα: Πήγαμε σε δυο χωριά, τα πιο τραγικά χωριά λόγω των πολλών νεκρών. Την Αρτέμιδα και το Μάκιστο. Εχουν υιοθετηθεί, από ό,τι καταλάβαμε, αυτά τα χωριά. Για το ένα, βεβαίως υπήρχε προσφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στην ουσία εδώ υπάρχει μια εταιρεία κυπριακή που, όπως λέει, έχει αναλάβει το χωριό, ενώ το διπλανό το έχει υιοθετήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν και οι φιλανθρωπίες, με εισαγωγικά ή χωρίς, των εταιρειών. Ομως, αυτά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το συνολικό προγραμματισμό και τις δημόσιες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, και προπάντων αυτές ας πούμε οι προσφορές δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των προβλημάτων.

Παραδείγματος χάριν, στη Μάκιστο, θα χτιστούν κάποια σπίτια, μα εδώ υπάρχουν τα προβλήματα της αγροτιάς. Στην Αρτέμιδα οι Κύπριοι θα οργανώσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, μα υπάρχουν και τα συνολικά προβλήματα. Τι θα κάνουν οι αγρότες; Αρα δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη και παραπλάνηση ότι με προσφορές, με αγνά ή άλλα κίνητρα, μπορεί να λυθούν τα προβλήματα.

Τρίτο ζήτημα, φοβόμαστε ότι ορισμένες εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση θα αρχίζουν να ροκανίζονται. Εχουμε ένα δείγμα, οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης έλεγαν ότι θα χτιστούν με 75% κρατική ενίσχυση, οι αποθήκες. Σήμερα, που πήγαμε στο χωριό, μας ενημέρωσαν ότι έχει τοιχοκολληθεί ανακοίνωση που λέει ότι θα γίνει με ευθύνη των ίδιων των κατοίκων.

Θα αρχίσουν να ροκανίζονται ορισμένα μέτρα. Θέλει επαγρύπνηση. Μια σειρά πράγματα είναι στον αέρα, θα τα παρακολουθήσουμε με στόχο να παρθούν μέτρα υπέρ του λαού και όχι των εταιρειών», κατέληξε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.