ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ»
«Πιέζει» η Ράις μοιράζοντας διαβεβαιώσεις
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007

Associated Press

Στη Ναμπλούς εισέβαλε χθες ο Ισραηλινός στρατός
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Πεπεισμένη ότι «ΗΠΑ, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι θα εργαστούν δραστήρια για την επιτυχία της προγραμματισμένης, για το Νοέμβρη, σχετικής διεθνούς διάσκεψης» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αμπάς, η Ράις υποστήριζε ότι η «διάσκεψη θα πρέπει να θέτει τα θεμέλια μιας σοβαρής και αποτελεσματικής συζήτησης για μια τελική συμφωνία».

Εντούτοις, η Ράις δεν ανέφερε λέξη για επίτευξη προόδου. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, διέρρεε ότι η Ράις τον διαβεβαίωνε ότι θα τεθούν επί τάπητος τα κομβικά θέματα των προσφύγων, των συνόρων, της Ιερουσαλήμ και της ίδρυσης ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους. Υπό αυτήν την έννοια, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, η παλαιστινιακή πλευρά είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στη σύνοδο, ενδεχόμενο που αποκλείει στην περίπτωση που υπάρξει μόνο άλλη μια διακήρυξη «καλών προθέσεων και αρχών».

Ο Αμπάς φέρεται, επίσης, να ζήτησε από την Ράις να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες αραβικές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι αν δεν είναι σαφής η ύπαρξη ατζέντας σοβαρών θεμάτων δε θα συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η Ράις επρόκειτο, χτες βράδυ, να συναντηθεί εκ νέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για σοβαρά βήματα.

Την ίδια ώρα, μετά τον ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας «εχθρική οντότητα», επισημαίνοντας ότι αυτό «θα επιδεινώσει την υπάρχουσα ανθρωπιστική κατάσταση». Η ισραηλινή πλευρά, πάντως, δε φαίνεται, προς το παρόν, να αλλάζει στάση, αλλά αντίθετα κλιμακώνει.

Χτες, συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η εισβολή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπετ Ιχλάν, κοντά στη Νάμπλους, με ελέγχους από σπίτι σε σπίτι και κατεδαφίσεις. Εχουν γίνει περισσότερες από 35 συλλήψεις, ενώ ήδη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Εισβολή έγινε και στην Κεντρική Γάζα, όπου σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, που στη συνέχεια συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα, ενώ παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν και αεροπορική επιδρομή κατά αυτοκινήτου, με νεκρό ένα μέλος της «Χαμάς». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της «ισραηλινής πολιτικής εισβολών».