ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Υπόθεση των συνδικάτων η πάλη για ισοτιμία

Γόνιμη η συζήτηση στη Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η ΠΣΟ στις Βρυξέλλες

Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007

Αποψη από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ.--

Η ανάγκη ενίσχυσης των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων των εργαζομένων ανεξάρτητα από φύλο και χρώμα, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της πάλης για την ισοτιμία των γυναικών βρέθηκε στο επίκεντρο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης Εργαζομένων Γυναικών, την οποία οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 του Σεπτέμβρη.

Συνδικαλίστριες από Ινδία, Κούβα, Κίνα, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Εκουαδόρ, Γερμανία, Σουηδία, Μαυριτανία, Σουδάν, Βραζιλία, Γαλλία και δεκάδες ακόμα χώρες, ανέδειξαν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και - μεταφέροντας πείρα από τις πατρίδες τους - γιατί αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα στον καπιταλισμό.

Στην πλούσια συζήτηση, αλλά και στη σημαντική συμμετοχή που χαρακτήρισαν τη Συνδιάσκεψη (πήραν μέρος 100 περίπου συνδικαλίστριες από 62 χώρες και 80 συνδικαλιστικές οργανώσεις) αντανακλάται όχι μόνο το αυξανόμενο κύρος της ΠΣΟ, αλλά και οι αυξανόμενες ευθύνες που αναλογούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, μπροστά στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ταξικά τα αίτια της ανισοτιμίας


«Σε μια εταιρεία (με εργαζόμενες 20 - 30 ετών) στο Ορέχοβο Ζούγιεβο, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας αναγκάζει τις εργαζόμενες να δουλεύουν χωρίς ρεπό, σε βλαβερές για την υγεία τους συνθήκες. Χωρίς διακοπές. Οι αναρρωτικές άδειες δεν πληρώνονται. Δεν υπάρχουν διαλείμματα για φαγητό και ξεκούραση. Δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να πηγαίνουν στο μπάνιο. Οι γυναίκες υποβάλλονται σε τέτοιο εξευτελισμό λόγω της ανεργίας. Οι καπιταλιστές τις πληρώνουν για τη δουλιά τους 6.000 ρούβλια το μήνα (240 δολάρια)». Το χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποίησε μια Ρωσίδα συνδικαλίστρια δείχνει το λόγο, για τον οποίο οι συνέπειες της ανισοτιμίας αφορούν κύρια τις γυναίκες της εργατικής τάξης: επειδή, τελικά, η γυναικεία ανισοτιμία έχει βαθιά ταξικά αίτια.

Τα όσα μετέφεραν οι συνδικαλίστριες, για τη θέση των εργαζομένων γυναικών σε διάφορες περιοχές της Γης, επιβεβαιώνουν την επιτακτικότητα της ένταξής τους στα συνδικάτα και την ταξικά προσανατολισμένη πάλη.

Περισσότερες οι γυναίκες στη «μαύρη αγορά»
Πάνω από 80 εκατομμύρια οι άνεργες γυναίκες

Αποκαλυπτικά, άλλωστε, είναι τα στοιχεία που καταγράφονται συνολικά για τις εργαζόμενες και τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί δικαιωμάτων... (2017-10-07 00:00:00.0)
Η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου ισοπεδώνει τη ζωή των γυναικών (2011-01-16 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (2010-03-07 00:00:00.0)
Διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας (2010-02-07 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στις 30 Νοέμβρη (2009-11-17 00:00:00.0)
Αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση (2009-03-08 00:00:00.0)