ΑΦΡΙΚΗ - ΟΗΕ
Ζητούν βοήθεια για εκατομμύρια Αφρικανούς πλημμυροπαθείς
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007

Associated Press

Τραγική είναι η κατάσταση στην Αφρική
ΓΕΝΕΥΗ.-- Δραματική έκκληση για τη συγκέντρωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία μαζική επιχείρηση βοήθειας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε 17 χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής απηύθυναν χτες οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ και αξιωματούχοι της διεθνούς ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Μόνο για την Ουγκάντα (μία απ' τις χειρότερα πληγείσες χώρες), οργανώσεις του ΟΗΕ ζήτησαν επειγόντως τη συγκέντρωση τουλάχιστον 47.000.000 δολαρίων. Απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την Γκάνα. Ως τώρα ανταποκρίθηκαν χώρες της Βόρειας Αφρικής στέλνοντας βοήθεια σε σκηνές και τρόφιμα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να δώσει 15,45 εκατ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν» μόλις ...100.000 δολάρια για τα πλήθη των εκατοντάδων χιλιάδων πλημμυροπαθών!

Οι πλημμύρες των τελευταίων βδομάδων προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 200 ατόμων και κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε πληθώρα χωριών και κωμοπόλεων 17 χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής. Επιπλέον, καταπόντισαν τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφική παραγωγή πολλών αφρικανικών χωρών, κάνοντας έτσι το φάσμα της πείνας και των επιδημιών να κινείται απειλητικά για εκατομμύρια ανθρώπους. Σαν να μην έφθανε αυτό, ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποιεί πως επίκειται ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της δραματικής κατάστασης, αφού προβλέπονται και νέες ισχυρές βροχοπτώσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες...